Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Galerija / 2018.godina / POMEN I PARASTOS ZA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA 1999.GODINE
POMEN I PARASTOS ZA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA 1999.GODINE

Ova galerija je kreirana 2018.03.24 od Administrator i trenutno sadrzi 58 slika.

Opis:

U subotu 24.03. održan je parastos i pomen svim žtvrama Nato bombardovanja 199.godine. Himnu republike Srbije otpevao je hor OŠ "Vuk Karadžić".

- Tog 24. marta 1999.godine 19 zemalja NATO alijanse, u sadejstvu sa albanskim ekstremistima, otpočelo je agresiju dugu 78 dana, tokom koje je ubijeno više od 2.000 civila i 1.000 vojnika i pripadnika policije. Operacijom koju oni nazivaju 'Milosrdni anđeo' naša zemlja je opustošena, oštećena infrastruktura, uništeni spomenici kulture, porušeni mostovi, bolnice, škole, fabrike, a više stotina hiljada ljudi je proterano sa svog ognjišta. Svi se još uvek sećamo zvuka sirene koji je označio početak vazdušnih napada na našu teritoriju, to je zvuk koji je obeležio jednu deceniju, generacije, jedan narod, kojima je taj zvuk oduzeo bezbrižno detinjstvo, mirnu starost, uzbudljivu mladost, prve ljubavi, studentske dane, decu, očeve, braću, majke, sestre.

Poslednja decenija XX veka je decenija stradanja našeg naroda, decenija borbe za slobodu, dostojanstvo, ideale i ponos, decenija kršenja osnovnih ljudskih prava, decenija u kojoj je Srbija pokazala da i kada je mnogo inferiornija u odnosu na silu sa kojom se bori, ostaje nepokorna, dostojanstvena i odlučna u borbi da sačuva svoje nasleđe. Na današnji dan 100.000 vojnika i boraca pokazalo je kako se voli Srbija, i da su za nju spremni da daju svoj život čak i kad na suprotnoj strani stoji sila koja je 67 puta moćnija. Agresijom ovih 'oslobodilaca' Srbi su postali nacionalna manjina na teritoriji koja vekovima predstavlja ognjište celokupnog srpskog roda, zatočeni u enklavama, lišeni osnovnih prava svakog čoveka, prava na slobodu, izloženi nasilju i neprekidnim pretnjama, ali i dalje nastoje da istraju u svojoj borbi da ostanu svoji na svome. Xiljade i hiljade bombi ni u jednom trenutku nisu uspele da poljuljaju našu borbu za slobodu i mir.

Ne smemo zaboraviti Aleksandra Bajina iz Turija, Sinišu Lauševa iz Nadalja, Ranka Pantelića iz Srbobrana, naše sugrađane koji su svojim životima platili cenu slobode. Ne smemo zaboraviti ni Košare, Prištinu, Dečane, Milicu Rakić, nijednu žrtvu najbrutalnije agresije, nijedan dan, nijedan sat tog strašnog perioda, pogotovo sada kad se vodi jedna od najžustrijih borbi u miru, borba da sve podnete žrtve ne budu uzaludne, borba da naša deca, unuci ne izgube svoj nacionalni identitet. Pristajanje na gubitak pamćenja je pogubno ne samo za prošlost i žrtve koje su date, nego više za budućnost koja neće biti u stanju da prepozna ono što joj se sprema. Ponosni smo na sve borce za slobodu, na sve one koji su nas zadužili svojim životima i zato ih danas pominjemo i pominjaćemo ih uvek sa posebnim pijetetom, to je naša obaveza i moralni čin. Danas, 19 godina nakon Nato Agresije i 27 godina od početka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, na ovaj način pokazujemo da naše rane nisu zarasle i nikad neće, te rane su naša sećanja, naša bol, žalost, ali zahvalnost svima onima koji su omogućili nama, našoj deci da živimo u slobodi, rekao je ovom prilikom predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški.

Okupljenima se obratio i pomoćnik pokrajinskog sekretara mr Željko Lainović.

- Odabrali smo Srbobran da u njemu obeležimo godišnjicu početka NATO agresije na našu zemlju jer je Udruženje ratnih vojnih invalida, zajedno sa opštinom Srbobran, želelo da na dostojanstven način i s dužnom pažnjom obeleži ovaj dan, dan koji je u svakom smislu pre 19 godina bio strašan. Brojne žrtve u Vojvodini, a sam Srbobran je imao tri nevino izgubljena mlada života, zaslužuju sve počasti i da ih se uvek sećamo. Agresija je bila protivzakonita, nepravedna, a bombardovanje nam je učinilo mnogo zla. Majke i očevi su izgubili sinove, sestre braću, razrušene su nam škole, bolnice, na najbrutalniji način, ali mi smo narod koji je nesalomiv, koji živo slobodno i ponovo gradi svoju budućnost. Ne zaboravljamo stradale i hvala im za sve što su učinili za nas.

Vence na spomenik u crkvenoj porti položili su:

- Pokrajinska Vlada - Željko Lainović, pomoćnik sekretara za boračko invalidsku zaštitu

- Vojska Srbije - Potpukovnik Branislav Trivunić, rezervi kapetan Đula Bunford

- Mup Srbije - Zoran Đelević, policijski narednik prve klase, Miroslav Lutkić, narednik

- Opštinska uprava Srbobran - Radivoj Paroški, predsednik opštine, Lazar Krajinović, zamenik predsednika, Milena Alargić, predsednica SO Srbobran

- URVI opštine Srbobran - Milan Travica, Ranka Ljiljak

- SO i URVI, PPB Vojvodine - Milenko Čančarević, Vladan Panić

- URVI i PPB Novi Sad - Mićo Brletić, Dane Medić

- URVI Novi Kneževac - Jožef Anitič, Radovan Milutinović

- URVI Senta i Kanjiža - Sava Jovanović, Đerđ Juhas

- URVI Žabalj - Srđan Milanović, Pavle Teofanović

- URVI Sombor - Milenko Dubravac, Vasinjević Nikola

- Subnor Srbobran - Ljuština Bogdan, Drago Popović

- Ratni veterani Srbobran - Branko Maletin, Mihajlo Đorđević

- Otadžbinski pokret Nopvi Sad

- OO SNS Srbobran

- OO SPS Srbobran

- OO SRS Srbobranb

- OO Jedinstvena Srbija Srbobran

Parastos u Crkvi držali su sveštenici Jovan i Žarko

 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 43
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen