Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info
Info
Donnerstag, 3. Oktober 2019

Pored internacionalnog puta E – 5  od Srbobrana prema Novom Sadu, tačno preko puta Staklene bašte, udaljenom oko sto metara,  nalazila se “Šunka baza“ koja je tokom 4 godine II Svetskog rata, od 1941. do 1944. godine ostala neotkrivena.

 
Mittwoch, 18. September 2019

Priča iz Srbobrana između dva Svetska rata koja od zaborava skriva legendu o čuvenim brkovima birtaša Žarka Piroškog i ponude koju nije mogao da odbije od povratnika iz Amerike, gosta njegove kafane, Amerikanca - Dine Terzića...

 
Donnerstag, 5. September 2019

Evo jedne od priča o Jovanu Tutorovu,poznatijem kao Deda Vruća. Nosi naziv Sveti Toma, a priču je u svom dugogodišnjem spisateljskom radu zabeležio Milenko Genčić.

 
Dienstag, 13. August 2019

Mnogi Srbobranci znaju gde je nekad bila Vrućina škola. U Tuku. Kada je izgrađena  pre više od sto godina u njoj je živeo Jovan Tutorov,koji je dobio naziv Vruća, kasnije Deda Vruća, pa je i sama škola dobila naziv Vrućina jer je on u njoj radio kao poslužitelj.

 
Samstag, 3. August 2019

Ovo je priča o jednoj Srbobranki koja je povrćaj duga ostvarila putem vojnog Suda u Segedinu 1750.

 
Freitag, 26. Juli 2019

Pre tačno 100 godina došao je u posetu Srbobranu u to doba regent Aleksandar Karađorđević. Ovo je priča Milenka Genčića o toj čuvenoj poseti i kako je Paja Šeguljev Čika, dobio još jedan nadimak na večeri koju je u čast regenta priredio, u to vreme jedan od najbogatijih Srbobranca Stevan Dunđerski.

 
Dienstag, 16. Juli 2019

Ovo je priča o Đuri Somborcu koji je 1932. godine otvorio prvi ženski salon i njegovom prvom komšiji, berberinu Proki Gavanskom.

 
Mittwoch, 26. Juni 2019

Svake godine 12.jula Srbobran zablista. Poseban je to dan kad se Srbobranci uparade, dočekuju goste i prepričavaju se priče iz prošlosti, sreću se prijatelji koji se dugo nisu videli i svi su dobro raspoloženi. U Srbobranu je slava...

 
Montag, 29. April 2019

Nakon doseljavanja pod Patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine u Vojvodinu, nove doseljenike Austrija koristi za čuvanje granica od upada turske vojske. Obrazovana je Potisko-pomoriška granica, koju su sačinjavali u najvećoj meri Srbi. Kao čuvari granice dobijali su posebne privilegije. Upravo o privilegijama priču je zabeležio Milenko Genčić, a saznajemo i koje su to familije iz tog vremena ostale do današnjih dana u Srbobranu...

 
Donnerstag, 21. März 2019

U seriji kratkih priča koje nam je u ostavštinu ostavio Milenko Genčić jedan od retkih hroničara zbivanja u Srbobranu tokom dvadesetog veka danas donosimo pet kratkih anegdota. U dve je glavni lik Iva moler sa Vašarišta, u dve čuveni Radica Belić - Ujkica, a u jednoj Aleksa Rus, konobar u kafani kod Svaštara na Begluku.

 
Donnerstag, 7. März 2019

Evo priče o Deda Vrući, koji je bio poznat u svoje vreme po muškoj lepoti, ali i po pravom majstorstvu za igranje karata. Priču zabeležio Milenko Genčić

 
Donnerstag, 1. November 2018

Milenko Genčić, beležio je bisere sa srbobranskog šora. To su anegdote u kojima se provlači tajanstvenost, nedopuštena misao i čovekova potreba da duši da oduška. Zanemarena književna vrsta, anegdota je bila i ostala večna tajna o jednoj ličnosti, nesvakidašnjem dogadjaju i baš u tome leži njena draž. Ona se prenosi sa kolena na koleno, od usta do usta, često puna humora i duhovitosti. Evo priče Milenka Genčića o poznatom obućarskom majstoru, Velji Šijačiću...

 
Dienstag, 11. September 2018

Danas donosimo još jednu lovačku priču Milenka Genčića, novinara, hroničara događaja u našoj opštini tokom dvadesetog veka. Šta se desi kad se pravda potraži putem Opštinskog suda u Srbobranu (ne postoji više), u priči koja sledi:

 
Dienstag, 7. August 2018

Ova priča nas vodi u 1941.godinu, a zapisao je Milenko Genčić, hroničar i jedan od onih koji su svojim radom i vrsnim novinarskim perom obeležili dvadeseti vek u našem Srbobranu. Idemo u kafanu Korzo koja je bila nekad na mestu gde se danas nalazi park, naspram zgrade opštine.

 
Mittwoch, 11. Juli 2018

Nekad je u Srbobranu postojalo poljoprivredno imanje Crvena zastava.Međutim  silom  prilika ono je pripojeno poljoprivrednom dobru Bratstvo-Jedinstvo u Bečeju, a Srbobran je ostao kraći za 2.267 hektara najplodnije bačke ravnice. Priču koja sledi zabeležio je Milenko Genčić .

 
Montag, 14. Mai 2018

Srbobran je nekad bio ponosan na svojih 106 “bircuza”, gde se uvek dobro jelo i pilo, a noćni život uveseljavali razni orkestri. A kada bi dosadila kafanska atmosfera, život bi se prenosio na srbobranske salaše, posebno na Adžijin, gde je veselje trajalo po nekoliko dana.

 
Dienstag, 24. April 2018

Donosimo još jednu zanimljivu priču Milenka Genčića. Evo priče o prvom javnom kupatilu na Velikom bačkom kanalu ,a nosi naziv Deonice za osveženje.

 
Freitag, 6. April 2018

Evo priče koju je zabeležio neponovljivi Milenko Genčić – Gena, o Gedanki, kraju u Srbobranu sa desne strane puta prema Vrbasu, gde se nekad nalazio školski voćnjak, jedan od najlepših u Evropi.

 
Freitag, 23. Februar 2018

Milenko Genčić, zabeležio je svojevremeno i ovu zanimljivu humoresku iz života srbobranskog Roma, Save Brankova-Cibulja, poznatijeg kao Sava Viršlar.

 
Mittwoch, 10. Januar 2018

Ova priča Milenka Genčića je posebno zanimljiva jer se odnosi na život na srbobranskim salašima neposredno pred kraj prvog svetskog rata. Nosi naziv:  "Lozinka - podignut đeram".

 
Samstag, 2. Dezember 2017

Ovo je vreme disnotora, svi koji drže svinje ovih dana kolju ranjenike, jer zima je pred nama. Tako je odvajkada, a jednu priču o disnotoru na Begluku, koji se desio u prošlom veku, zabeležio je hroničar tog vremena u Srbobranu, Milenko Genčić. Evo priče:

 
Mittwoch, 15. November 2017

Priča o nekadašnjem Srbobranu, o tome kako je Triva Čobanov u restoranu Balkan dočekao "Velikog Vladimira" kako su legendarnog golmana jugoslovenske reprezentacije, splitskog Hajduka i Crvene Zvezde, Vladimira Bearu nazvali engleski novinari nakon čuvene utakmice Engleska - Jugoslavija 1950.godine u Londonu, koja je završena nerešenim rezultatom 2:2. 

 

 
Montag, 6. November 2017

Srbobran je nekad bio ponosan na svojih 106 “bircuza”, gde se uvek dobro jelo i pilo, a noćni život uveseljavali razni orkestri. A kada bi dosadila kafanska atmosfera, život bi se prenosio na srbobranske salaše, posebno na Adžijin, gde je veselje trajalo po nekoliko dana. Fijakeri su “špartali” od salaša do grada, menjali se umorni svirači, gosti i devojke, bez kojih se nije mogla zamisliti ni jedna lumperajka.

 
Mittwoch, 20. September 2017

Ne blebeći da ne završiš kao Perin ćuran - izreka je srbobranskih boema, koji su popili dva balona vina da bi utvrdili koliko kostiju ima ćureći batak. To je priča o ljudima koji su voleli pesmu i znali da se vesele uz dobro sremsko vino, ljudima koji ostaju u večitom sećanju. Od zaborava ih čuvaju priče Milenka Genčića.

 
Donnerstag, 24. August 2017

Danas donosimo zanimljivu priču Milenka Genčića o početku rada srbobranske odnosno sentomaške pošte, koja je počela sa radom 1798.godine.

 

Abo Feed RSS 2.0 - Feed

 

Pretraga

 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 29
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen