Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Prednosti malih sredina

SVETSKI DAN LJUBAZNOSTI


Danas je 13.novembar, Svetski dan ljubaznosti, koji je ustanovljen 1998. godine na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost. Ovaj praznik polako počinje da se obeležava različitim akcijama širom sveta, međutim mi ćemo ga danas iskoristiti kao povod da vam prenesemo kako mladi Srbobranci razmišljaju na navedenu temu u okvirima naše lokalne zajednice.


Na konkursu za informisanje koji je raspisala lokalna samouprava portal www.srbobran.net predstavio se projektom „Prednosti malih sredina“. Tim povodom na našem sajtu objavili smo niz tekstova putem kojih smo navodili neke od primera i prednosti življenja u manjoj sredini,odnosno predstavili smo uspešne pojedince,institucije i organizacije koji svojim delovanjem, projektima i akcijama dostižu rezultate koji su od opšteg interesa.


U okviru projekta smo takođe, zahvaljujući ljubaznosti direktorke Gimnazije i ekonomske škole „Svetozar Miletić“ Maje Tutorov, sačinili anketu na koju su učenici ove škole anonimno odgovarali. Anketa je podjednako obuhvatala pitanja koja se tiču i prednosti i nedostataka življenja u maloj sredini. Neki od odgovora su već objavljivani na našem portalu.

Rezultati ankete pokazuju da mladi u Srbobranu imaju usaglašene stavove o kvalitetu života u maloj sredini. Saglasni su da život u većim mestima omogućava raznovrsniju ponudu kulturnih i zabavnih sadržaja, veće mogućnosti zapošljavanja, mogućnost pohađanja visokoškolskih ustanova i kvalitetno obraziovanje, ali da je ujedno život u gradovima otuđeniji u smislu kontakata i komunikacije među građanima, da nosi veće rizike po bezbednost i bolesti zavisnosti, kao i veću stopu kriminala.U ekološkom smislu, mladi gimnazijalci su takođe dali prednost življenju u maloj sredini.


Ono što je posebno obeležilo ovo ispitivanje je činjenica da srbobranski gimnazijalci u više od 95% slučajeva smatraju da su u našoj sredini ljudi međusobno ljubazni, usmereni jedni na druge i spremni jedni drugima da pomognu.Smatraju da su građani naše sredine jedni na druge upućeni, te da mogu računati na pomoć i podršku svojih sugrađana u životnim nedaćama i problemima.Takođe u 98% slučajeva svoje sugrađane doživljavaju kao otvorene i druželjubive.


Navedeno ukazuje da život u manjim zajednicama još uvek ne iziskuje potrebu za obeležavanjem jednog posebnog dana tokom kojeg će se skrenuti naročita pažnja na važnost ljubaznosti i poštovanja među ljudima, odnosno da su navedene vrednosti ono što mi Srbobranci svakodnevno negujemo u našim međusobnim susretima.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

Postavio: Administrator dana 2017.11.13   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 32
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen