Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1071/svetski-dan-ljubaznosti/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSVETSKI DAN LJUBAZNOSTI


Danas je 13.novembar, Svetski dan ljubaznosti, koji je ustanovljen 1998. godine na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost. Ovaj praznik polako po─Źinje da se obele┼żava razli─Źitim akcijama širom sveta, me─Ĺutim mi ─çemo ga danas iskoristiti kao povod da vam prenesemo kako mladi Srbobranci razmišljaju na navedenu temu u okvirima naše lokalne zajednice.


Na konkursu za informisanje koji je raspisala lokalna samouprava portal www.srbobran.net predstavio se projektom „Prednosti malih sredina“. Tim povodom na našem sajtu objavili smo niz tekstova putem kojih smo navodili neke od primera i prednosti ┼żivljenja u manjoj sredini,odnosno predstavili smo uspešne pojedince,institucije i organizacije koji svojim delovanjem, projektima i akcijama dosti┼żu rezultate koji su od opšteg interesa.


U okviru projekta smo tako─Ĺe, zahvaljuju─çi ljubaznosti direktorke Gimnazije i ekonomske škole „Svetozar Mileti─ç“ Maje Tutorov, sa─Źinili anketu na koju su u─Źenici ove škole anonimno odgovarali. Anketa je podjednako obuhvatala pitanja koja se ti─Źu i prednosti i nedostataka ┼żivljenja u maloj sredini. Neki od odgovora su ve─ç objavljivani na našem portalu.

Rezultati ankete pokazuju da mladi u Srbobranu imaju usaglašene stavove o kvalitetu ┼żivota u maloj sredini. Saglasni su da ┼żivot u ve─çim mestima omogu─çava raznovrsniju ponudu kulturnih i zabavnih sadr┼żaja, ve─çe mogu─çnosti zapošljavanja, mogu─çnost poha─Ĺanja visokoškolskih ustanova i kvalitetno obraziovanje, ali da je ujedno ┼żivot u gradovima otu─Ĺeniji u smislu kontakata i komunikacije me─Ĺu gra─Ĺanima, da nosi ve─çe rizike po bezbednost i bolesti zavisnosti, kao i ve─çu stopu kriminala.U ekološkom smislu, mladi gimnazijalci su tako─Ĺe dali prednost ┼żivljenju u maloj sredini.


Ono što je posebno obele┼żilo ovo ispitivanje je ─Źinjenica da srbobranski gimnazijalci u više od 95% slu─Źajeva smatraju da su u našoj sredini ljudi me─Ĺusobno ljubazni, usmereni jedni na druge i spremni jedni drugima da pomognu.Smatraju da su gra─Ĺani naše sredine jedni na druge upu─çeni, te da mogu ra─Źunati na pomo─ç i podršku svojih sugra─Ĺana u ┼żivotnim neda─çama i problemima.Tako─Ĺe u 98% slu─Źajeva svoje sugra─Ĺane do┼żivljavaju kao otvorene i dru┼żeljubive.


Navedeno ukazuje da ┼żivot u manjim zajednicama još uvek ne iziskuje potrebu za obele┼żavanjem jednog posebnog dana tokom kojeg ─çe se skrenuti naro─Źita pa┼żnja na va┼żnost ljubaznosti i poštovanja me─Ĺu ljudima, odnosno da su navedene vrednosti ono što mi Srbobranci svakodnevno negujemo u našim me─Ĺusobnim susretima.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podr┼żan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podr┼żanom medijskom projektu nu┼żno ne izra┼żavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign