Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1096/recite-ne-nasilju-u-porodici/

Verzija za tampu / To ScreenviewRECITE NE NASILJU U PORODICI!


Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i on ima za cilj podizanje svesti o prisustvu rodno zasnovanog nasilja, jačanje rada  vladinih i nevladinih organizacija na prevenciji ovog problema, kao i umrežavanje svih relevantnih faktora koji mogu doprineti njegovom uspešnom suzbijanju.


"16 DANA AKTIVIZMA" je globalna kampanja koja se održava u više od dve stotine zemalja sveta svake godine počev od 25. novembra kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava Međunarodnim danom ljudskih prava koji se obeležava 10.decembra.

Nasilje nad ženama je svaki čin učinjen protiv ženine volje, a koji je ugrožava i povređuje fizički, psihički, seksualno ili ekonomski.Nasilnici su najčešće bračni ili emotivni partneri, sadašnji ili bivši, ali to mogu biti i članovi porodice (otac, brat, sin...), prijatelji, poznanici,kolege na poslu, ali to može biti i ženi potpuno nepoznat muškarac.Statistike u svetu, a takođe i  našem društvu, pokazuju da žrtva nasilja može biti bilo koja žena, bez obzira na njeno obrazovanje, nacionalnost, godine, materijalno stanje ili stanovanje u selu ili gradu. Takođe, nasilnici su muškarci koji dolaze iz različitih profesija,različitog nivoa obrazovanja, nacionalnosti ili ekonomskog statusa.

Najčešći oblici nasilja koje žene trpe kreću se od potpune ekonomske zavisnosti od partnera, izolacije u smislu zabrane kontaktiranja svoje primarne porodice ili prijatelja, zabrane upotrebe telefona, ograničavanje prostora u kome se žena kreće, uhođenja, nadzora, kontrolisanja svih njenih aktivnosti, pa do omalovažavanja, vređanja, zastrašivanja, pretnji, ponižavanja, ucena, primoravanja na seksualne odnose i na kraju do fizičkog nasilja - udaranja, šutanja, nanošenja teških telesnih povreda, kao i smrtnog ishoda.Najčešće su navedeni oblici udruženi.

U Srbiji je u poslednje dve godine značajno povećan broj smrtnih ishoda nasilja nad ženama od strane muškarca, odnosno njenog tadašnjeg ili bivšeg partnera. Navedeno je kao pozitivnu posledicu imalo donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama koji je stupio na snagu 1.juna ove godine, a kojim su pooštrene kaznene mere za izvršioce ovog krivičnog dela, predviđene mere udaljavanja nasilnika iz kuće, odnosno onemogućavanje da posle izvršenog nasilja bude uz žrtvu,a takođe su predviđene i prekršajne prijave protiv državnih organa koji ne prijavljuju nasilnike, a imaju saznanja o izvršenju ovog krivičnog dela.

Od avgusta 2016. godine evidentirano je 119 prijava žrtava nasilja sa teritorije opštine Srbobran. Od prvog juna ove godine održano je deset sastanaka radne grupe za koordinaciju i saradnju. Ova grupa razmatra sve slučajeve nasilja u porodici. Od nedavno dva policajca policijske stanice Srbobran su nadležna za rad na primeni novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Centar za socijalni rad ima značajnu ulogu kod primene novog zakona. U razgovoru sa Jasminom Pecelj Đurđevac, psihologom ovdašnjeg Centra za socijalni rad saznajemo da je na temu primene novog zakona održano nekoiko seminara koji su sadržajno vrlo primenjivi u situacijama kada je neophodno reagovati prilikom slučajeva pojave nasilja u porodici. Od nje smo takođe saznali da je uočena pozitivna reakcija na novi zakon jer je od njegovog stupanja na snagu primećen veći broj prijava nasilja, što po rečima Jasmine Pecelj Đurđevac ukazuje da zakon deluje ohrabrujuće na žrtve i uliva poverenje da će reakcija biti brza, efikasna i zaustaviti nasilje. Evo šta je još kazala za naš portal naša sagovornica:

Centar za Socijalni rad naše opštine ima formirano porodično savetovalište i u tu svrhu odabrani broj telefona koji je dostupan građanima od 17 do 20 časova svakog radnog dana. Svi građani koji imaju problem u porodici putem ovog telefona mogu da dobiju savet i podršku. Na taj način pre svega cilj je preventivno delovanje kako ne bi došlo do porodičnog nasilja i kako bi se sprečile situacije u kojima konflikti eskaliraju i pretvaraju se u nasilje. Broj telefona na koji možete da potražite savetodavnu pomoć je 063 10 50 665

S.N.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign