Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

PRIJAVITE NASILJE!


Danas je u prepunoj sali Skupštine opštine održan javni čas o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.


Na početku predavanja prisutne su pozdravili predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i načelnica opštinske uprave Julija Popić, istakavši svoje zadovoljstvo velikim odzivom i akcentujući značaj primene ovog zakona u svakoj sredini.

Predavač je bio predsednik Osnovnog suda Bečej, Goran Čimburović, koji je deo sudijske karijere proveo u Srbobranu, te je istakao da se ne oseća kao gost, nego i kao domaćin na današnjem predavanju.

Prisutni su bili predstavnici Timova za sprečavanje nasilja svih relevantnih institucija opštine: škola, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Policijske stanice, Predškolske ustanove, kao i zainteresovani građani. Veliki deo publike činili su i đaci završnih godina Gimnazije i ekonomske škole "Svetozar Miletić" Srbobran.

Na predavanju se moglo čuti da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu 1.6.2017. godine. Odnosi se na sve osobe, a ne samo na osobe ženskog pola kako se to uobičajeno smatra, mada statistike pokazuju da su 99% posto žrtava nasilja u porodici upravo žene. Ovaj podatak ukazuje da živimo u patrijarhalnom društvu.

- Zakon porodicu tretira mnogo šire nego što je to ranije bio slučaj - odnosi se na prošle ili sadašnje bračne, vanbračne partnere ili partnere u emotivnoj vezi, na krvne srodnike i tazbinu, roditelje i decu, usvojenike i usvojitelje, hranitelje i hranjenike, na sve osobe koje žive ili su nekada živele u zajedničkom domaćinstvu, kao i na istopolne partnere. Zakon je u svojoj suštini preventivan, a paralelno sa njim u istražniim, odnosno sudskim radnjama, primenjuju se Krivični zakon, kao i Zakon o porodici, između ostalog je rekao sudija Čimburović.

Na predavanju je govoreno o oblicima nasilja koji su obuhvaćeni Zakonom, a to su fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno nasilje.

U završnem delu javnog časa pažnja je posvećena vršnjačkom nasilju, takozvanom "bulingu" koje postoji vekovima i staro je koliko i društvo, ali je,s pravom, aktuelna tema jer je na njega usmerena pažnja javnosti, kao i zbog sve veće popularnosti društvenih mreža.

Sudija Čimburović na kraju je upoznao prisutne da "Aleksin zakon" koji je dobio ime po tragično preminulom dečaku iz Niša Aleksi Jankoviću koji je kao žrtva vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, još nije usvojen u Narodnoj skupštini, jer se trenutno radi na njegovoj doradi i  očekuje se da uskoro bude usvojen.

Poruka koja se na kraju čula odnosi se na značaj prijavljivanja nasilja od strane svih onih koji o njemu imaju saznanja, jer se samo na taj način mogu sprečiti tragedije većih mera o kojima, gotovo svakodnevno, čitamo u medijima i koje se dešavaju oko nas.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.12.01   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin