Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1112/disnotor-kod-sime-na-begluku/

Verzija za tampu / To ScreenviewDISNOTOR KOD SIME NA BEGLUKU


Ovo je vreme disnotora, svi koji drže svinje ovih dana kolju ranjenike, jer zima je pred nama. Tako je odvajkada, a jednu priču o disnotoru na Begluku, koji se desio u prošlom veku, zabeležio je hroničar tog vremena u Srbobranu, Milenko Genčić. Evo priče:


Sima Sternajić, imao je u svojoj kući trgovinu i bircuz na Begluku u Srbobranu. Prvi komšija, Stevan Kajić pio je kod njega dudaru, te ga Sima jednom upita:

- Komšija bil' ti meni uradio disnotor, pošteno ću platiti?

Padne dogovor, a pošto se dogovor mora poštovati radi majstor Sima da okonča klanje tri ranjenika . Mraz para nozdrve, a Sima nudi rakijom majstor Stevu koji barata nožem kao primaš gudalom. Sledi doručak, pečena džigerica, lagano se toči sremsko vino. Okončano je i nadevanje kobasice a u tom se obavi i večera.

- Koliko sam dužan, upita Sima, majstor Stevu.

-Komšija tri komada po 15 dinara, 45 dinara svega. 

Tolika je bila cena i na drugim mestima, pred rat 1940.god.

Majstor Steva reče cenu i nastavi da hvali vino.

- E pa komšija i ja da obračunam svoje troškove , 'vako tri rakije, doručak, vino, večera sve ukupno 30 dinara, reče sa osmehom Sima i toliko i plati.

Ćutao majstor Steva cele godine, kad pred klanje Sima ponovo zove majstor Stevu. Došao Steva na vreme, održao reč, popio tri rakije i u oboru zaklao ranjenika.

- Pa komšija ajd' uzdravlju, moj rad košta tri rakije, ove koje sam i popio, a mi se nismo pogodili da uradim ceo disnotor, već samo da zakoljem tovljenika, zadovoljno reče Steva, a Sima je morao da traži mesara po selu ko će mu uraditi disnotor.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign