Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1113/vie-od-40-miliona-uloeno-u-socijalnu-zatitu-tokom-ove-godine/

Verzija za tampu / To ScreenviewVIŠE OD 40 MILIONA ULOŽENO U SOCIJALNU ZAŠTITU TOKOM OVE GODINE


Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški danas je u svom kabinetu priredio prijem, povodom 03.decembra, Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, a gosti su bili upravo oni koji danas obeležavaju svoj dan.


Bili su tu korisnici usluga Centra za socijalni rad, članovi Udruženja za pomoć MNRO BISER, kao i članovi Udruženja ratnih vojnih invalida naše opštine. Pored predsednika Paroškog, prijemu su u ime lokalne samouprave prisustvovali predsednica SO Srbobran, Milena Alargić, načelnica opštinske uprave Julija Popić, članovi opštinskog veća, dr Ilija Gazepov, Radivoj Debeljački, kao i direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Veselinović sa svojim saradnicima.

- Ova sredina i naša lokalna samouprava ima razumevanja za probleme svojih građana. Ove godine uložili smo preko 40 miliona dinara u zadovoljavanje raznih socijalnih potreba. Stoga smatramo da smo na svojstven način pomogli da se materijalno i tehnički problemi osoba koje su u socijalnoj potrebi, osoba sa invaliditetom rešavaju lakše, brže i bolje, rekao je prilikom ovog susreta predsednik Paroški, iskazavši zadovoljstvo što ima priliku da razgovara sa građanima naše opštine koji danas obeležavaju svoj Dan.

Govoreći dalje, Paroški je posebno apostrofirao Centar za socijalni rad kao krovnu organizaciju kada je rešavanje problema osoba sa invaliditetom u pitanju, ali isto tako je rekao da je značajna pomoć Udruženja građana koja su uključena u programe pružanja pomoći, posebno istakavši značaj BISER-a i Udruženja ratnih vojnih invalida.

- Njihov rad je potpomognut sredstvima lokalne samouprave i mi ćemo to i dalje činiti, rekao je Paroški.

Pominjući i ostala udruženja u našoj opštini iz nevladinog sektora on je svrstao našu opštinu među one koje se ozbiljno bave socijalnom tematikom, ali i zaštiti, pomoći, zbinjavanju osoba sa invaliditetom.

- Svesni smo da postoje problemi koje nismo rešili i da je u pitanju proces na kome moramo raditi u budućnosti, od obeležavanja parking mesta za invalide, pa do jednostavnih stvari, kao što je lakši pristup javnim institucijama, izgradnja rampi za osobe u invalidskim kolicima, na primer naša opština nema rampu kako bi osobe u kolicima mogle da uđu u zgradu. Takođe, naš zadatak je da obezbedimo bezbedan prelazak ulica osobama sa invaliditetom. Sve su to neke tehničke stvari koje se prilično lako mogu rešiti, ali mi radimo i na složenijim problemima kao što je zapošljavanje invalidnih lica. Tu posebno moramo biti osetljivi i omogućiti da svako pruži svoj maksimum i doprinos razvoju našeg drušđtva u skladu sa svojim mogućnostima, naglasio je Paroški.

Predsednica Udruženja Biser, Slavka Popić ovaj prijem je protumačila kao jedan vid priznanja za sve ono što ovo udruženje radi u poslednjih 13 godina i zahvalila se opštinskoj vlasti na razumevanju i podršci projektima koje ovo udruženje realizuje,

- Pred nama je jedan nov zadatak koji zajednički treba da rešavamo, a to je institucija dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom. Biser je dobio akreditaciju da je osposobljen za ovu uslugu i pored velikog zadovoljstva, svesni smo i obaveze koju smo prihvatili. Zbog toga nam je neophodna dobra i sistemska saradnja sa opštinom, rekla je Popić i dodala:

- Ono na čega smo posebno ponosni je činjenica da smo uspeli da razbijemo predrasude, da uključimo osobe sa invaliditetom u sve vidove naše zajednice, a naravno bez podrške lokalne samouprave mi to ne bismo nikad uspeli. Upravo zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave imamo obezbeđen dnevni boravak za dvadeset korisnika, takođe imamo na raspolaganju 16 ličnih pratilaca i imamo preko 60 dece ranog uzrasta obuhvaćenih radnim tretmanom, tu mislim na defektologa, logopeda i tako dalje. Preko 3.000 tretmana smo samo u ovoj godini pružili. Imamo osam stalno zaposlenih ljudi, to su sve stručni radnici i dve negovateljice.

Direktorka Centra za socijalni rad, Biserka Veselinović,  takođe je aktivno učestovala u ovom javnom razgovoru i razmeni informacija ukazujući na vrednosni aspekt Cenrta za socijani rad u skladu sa zadovoljavanjem potreba osoba sa invaliditetom:

- Veoma često radna sposobnost osoba sa invaliditetom je očuvana potpuno ili delimično i u skladu sa njihovim radnim kapacitetima mi smo u ovoj godini, ali i u predhodnim uspeli da obezbedimo sredstva za radnu aktivaciju i zapošljavanje sedam osoba sa invaliditetom, čijim smo samopregornim radom više nego zadovoljni. Mislim da treba da jačamo kapacitete svih ovih mladih ljudi, da im omogućimo da budu radno aktivni u skladu sa potencijalima koje poseduju, prosto treba da koristimo sve njihove potencijale i svi oni mogu da doprinesu ovoj zajednici, podjednako kao bilo koji drugi građanin.

Ovde možete da čujete šta je još kazala Biserka Veselinović:

Marina Radić, članica BISER-a obratila se predsedniku opštine i dala posebnu emotivnost ovom susretu. Drhtavim glasom, sa suzama u očima i iskrenim rečima se obratila i zasluženo dobila veliki aplauz svih prisutnih:

- Izvinite emocije su me obuzele, nisam se posebno spremila za ovaj prijem, imam veliku tremu, ali imam potrebu da nešto kažem. Hvala vam od srca predsedniče na ovom prijemu i želim Vam sve najbolje. Hvala Vam...

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign