Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1242/optina-srbobran-u-borbi-za-milion-vajcarskih-franaka/

Verzija za tampu / To ScreenviewOPŠTINA SRBOBRAN U BORBI ZA MILION ŠVAJCARSKIH FRANAKA!


Ovo je nagrada koju će podeliti pet opština koje budfu imale najbolje rezultate u prikupljanju poreza na imovinu, kazala je Jelena Holcinger iz Kancelarije za razvoj i saradnju Vlade Švajcarske, koja je ove nedelje posetila našu opštinu.


Naša opština nalazi se u programu koji je obuhvatio 45 lokalnih samouprava. Naime, Vlada Švajcarske, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom finansija sprovidi projekat "Program reforme poreza na imovinu - podrška unapređenju administriranja poreza na imovinu i dobre uprave“, a Srbobran je jedan od opština koja je uključena.

- Često govorim o tome da građani moraju znati kako se troši njihov novac. Budžet opštine Srbobran većim delom je sastavljen od poreza koji se ubira ovde i građani onda trebaju znati gde se usmeravaju ta sredstva. Prilikom izrade budžeta transparentno smo pokušali da predstavimo naš plan, a sada je svakom građaninu dostupan vodič kroz budžet, kako bi sve bilo javno. Kroz ovaj projekat i angažman popisivača na terenu, sklopićemo pravu sliku o vrednostima koje se oporezuju, ali neće biti povećanja poreske stope, što je važno. Plaćanje poreza je patriotska obaveza svih nas, a ono što sledi kasnije, upotreba sredstava poreskih obveznika, je posebna odgovornost za one koji to čine. Tu treba uspostaviti obostrano poverenje i verujem da će ovaj projekat i tome doprineti, rekao je prilikom razgovora sa gostima Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran i naglasio da se radi o programu koji bi trebao da obezbedi bolju naplatu poreza na imovinu, ali i uspostavljanje sadržajnije i efikasnije saradnje u procesu donošenja odluka gde i kako trošiti novac poreskih obveznika.

- Krajem marta kreće prva faza projekta, koja podrazumeva ažuriranje baza podataka, za šta će biti angažovani popisivači, objasnila je gošća iz Švajcarske i dodala:

- Pet prvoplasiranih opština koje u najvećoj meri budu povećale obuhvat poreza na imovinu, bez uvećanja poreske stope, biće posebno nagrađene. Tih pet opština podeliće nagradu od milion franaka od Vlade Švajcarske, s tim što novac mora biti utrošen na infrastrukturne projekte. Takođe, merićemo i komponentu 'dobro upravljanje', što znači uspostavljanje najboljeg načina komunikacije sa građanima u donošenju odluka gde trošiti novac poreskih obveznika, kazala je Holcinger.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign