Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1270/u-turiji-obeleen-dan-maternjeg-jezika/

Verzija za tampu / To ScreenviewU TURIJI OBELEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA


Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.


Učenici Osnovne škole „Petar Drapšin“ u Turiji i školski psiholog Zorica Paroški u sredu 21.02.2018. obeležili su Dan maternjeg jezika akcijom „Čitaj glasno“. Učenici su čitali stihove srpskih pesnika i razgovarali o piscima koji su bili značajni u srpskoj književnosti. Cilj ove akcije je bio ukazati na značaj negovanja maternjeg jezika, knjige i kulture uopšte.

- Korist od ovakve akcije je višestruka. Sa jedne strane, učenici su imali priliku da razgovaraju o srpskim piscima i njihovim književnim delima. Sa druge strane, glasno čitanje pred grupom pomaže učenicima da razvijaju veštine nastupanja pred drugima, a dobijanjem aplauza budu potkrepljeni u svom rastu i razvoju. Kroz podsticanje čitanja kod dece se razvija empatija, zamišljanje i mašta, zbog toga je čitanje knjiga veoma značajno, kaže za naš portal, psiholog Zorica Paroški.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign