Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/15/fusko-u-beogradu/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewFUSKO U BEOGRADU!


Prvog aprila u Beogradu u Art centru Ištvan Fusko predstavio se likovnoj publici izlo┼żbom svojih radova pod nazivom "Kormorani su se vratili". Evo šta je povodom izlo┼żbe napisao prof. Svetozar Ka─çanski Batuka...


Najnoviji opus, autodidakt likovnog stvaraoca, Ištvana Fuska, kre─çe se na relaciji vajarstvo, oblik, reljef, bareljef, kombinacija u materijalu. Materijal koji je najpogodniji za sprovodjenje onog sto bi umetnik hteo da saopšti je drvo. Jedan od praiskonskih oblika koji je intrigirao ljudsku maštu je jaje. Ne treba razmišljati zašto, izmedju ostalog, ┼żivot po─Źinje iz njega.

Jajoliki oblik nalazimo svuda u prirodi i on nam pru┼ża mnoštvo asocijacija: oblutak u kamenu, glava,ljudsko i ┼żivotinjsko telo-na sebi, i u sebi, imaju mnoštvo jajolikih oblika. Primera ima bezbroj, a beskona─Źna je tema.

Umetnik izvaja ono sto je njemu blisko, da bi i posmatra─Ź mogao to da do┼żivi. U likovnim ostvarenjima to su napuklo jaje, ljuska od jajeta, jaje u ruci, erotsko jaje - mogu─çnosti za varijacije su neograni─Źene, kao i uticaj velikana umetnosti, kao na primer Konstantina Brankuzija.


Mnogo je umetnika koji su jaje u umetnosti obilato koristili.

PROFESOR SVETOZAR KA─ćANSKI - BATUKA

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign