Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

POLOŽENI VENCI U ZNAK SEĆANJA NA STRADALE U II SVETSKOM RATU


Četvrti jul, Dan borca obeležili SUBNOR, Opština Srbobran i Socijalistička partija Srbije...


Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine u čitavoj Jugoslaviji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Od tada ovaj dan obeležava se u organizaciji SUBNOR-a.

Danas su na spomen ploču poginulim borcima tokom II Svetskog rata u Srbobranu pored delegacije SUBNOR-a, vence položili predstavnici opštine Srbobran i OO SPS.

Venac je delegacija Saveza udruženja narodnooslobodilačkog rata položila i na spomen ploču građanima opštine Srbobran koji su 1942. godine obešeni od strane okupatora, a koja se nalazi na mestu gde su pogubljeni, odnosno na uglu ulica Svetog Save i Miloša Crnjanskog.

Na platou ispred Zadružnog doma, gde se nalazi spomen ploča sa imenima poginulih tokom II Svetskog rata, govore su održali Slobodan Radić, predsednik Subnor-a i Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran.

- Vrlo je važno da negujemo sećanje na sve žrtve koje smo položili na oltar otadžbine, a danas smo u situaciji kada cela Evropa proslavlja antifašističku borbu, da mi koji smo najsnažnije učestvovali nekako, kao da se stidimo i poništavamo sve ono što su naši građani u borbi za slobodu uradili. Vrlo je važno da učinimo sve ono što su uradile sve zemlje u regionu, a to je da pomirimo sve naše borce i da poštujemo sve naše žrtve koje su pale da bi mi danas živeli u miru i slobodi, kazao je u svom obraćanju prisutnima Neško Čestić, predsednik opštine.

Prisutnima se obratio i Mladen Nićin - Bata, svedok pogubljenja naših sugrađana 1942.godine, na mestu gde se danas nalazi apoteka Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić".

Na današnji dan 1941.godine na sednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, u Beogradu, doneta je odluka o podizanju oružanog ustanka.

S.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.07.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 21
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen