Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

CIGANSKE VATRE ZAPALILE TRG REPUBLIKE


Bio je to festival romske kulture i tradicije. Prštalo je od energije, muzike i igre, a pokrovitelji manifestacije bili su opština Srbobran, Dom kulture Srbobran i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.


Ciganske vatre su sinoć gorele u Srbobranu. Bio je ovo 22. put da je Srbobran domaćin jedne od retkih manifestacija Roma u Vojvodini. Pored članova ovdašnjeg Udruženja Rom, koji su nosilac organizacije, nastupili su gosti iz Tornjoša, Apatina i Šajkaša, a za muzički deo bili su zaduženi "Tamburaši s Dunava".

Zašarenio se Trg republike muzika je odzvanjala i slavio se život sinoć, onako kako to samo Romi umeju.

U okviru manifestacije, priređeno je i nadmetanje u plesu - Ciganska čarlama. Najbolje, sa najviše žara i energije plesao je par Anđela i Milan Dimić, drugo mesto osvojio je par Anica i Sava Miklić, dok je treće mesto pripalo Nataši Martinović i Slavku Jovanoviću.

Tradicionalno, birala se i najlepša Romkinja, koja je ponela lentu misice ovogodišnjih, 22. "Ciganskih vatri". Ove godine to je Ramona Kolompar iz Tornjoša, prva pratilja je Nataša Martinović iz Srbobrana, a druga pratilja Elvira Margiean iz Apatina.

Manifestaciji je predhodila Konferencija za medije gde se čulo da u našoj opštini živi oko 700 Roma i da su Ciganske vatre kruna aktivnosti koje se svake godine sprovode u cilju boljeg života ove zajednice. Nažalost čuo se i podatak da samo jedan pripadnik Roma trenutno studira. U tom smislu pomenut je Akcioni plan koji je naša opština usvojila nedavno. O tome je govorio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.09.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin