Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1644/ciganske-vatre-zapalile-trg-republike/

Verzija za tampu / To ScreenviewCIGANSKE VATRE ZAPALILE TRG REPUBLIKE


Bio je to festival romske kulture i tradicije. Prštalo je od energije, muzike i igre, a pokrovitelji manifestacije bili su opština Srbobran, Dom kulture Srbobran i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.


Ciganske vatre su sinoć gorele u Srbobranu. Bio je ovo 22. put da je Srbobran domaćin jedne od retkih manifestacija Roma u Vojvodini. Pored članova ovdašnjeg Udruženja Rom, koji su nosilac organizacije, nastupili su gosti iz Tornjoša, Apatina i Šajkaša, a za muzički deo bili su zaduženi "Tamburaši s Dunava".

Zašarenio se Trg republike muzika je odzvanjala i slavio se život sinoć, onako kako to samo Romi umeju.

U okviru manifestacije, priređeno je i nadmetanje u plesu - Ciganska čarlama. Najbolje, sa najviše žara i energije plesao je par Anđela i Milan Dimić, drugo mesto osvojio je par Anica i Sava Miklić, dok je treće mesto pripalo Nataši Martinović i Slavku Jovanoviću.

Tradicionalno, birala se i najlepša Romkinja, koja je ponela lentu misice ovogodišnjih, 22. "Ciganskih vatri". Ove godine to je Ramona Kolompar iz Tornjoša, prva pratilja je Nataša Martinović iz Srbobrana, a druga pratilja Elvira Margiean iz Apatina.

Manifestaciji je predhodila Konferencija za medije gde se čulo da u našoj opštini živi oko 700 Roma i da su Ciganske vatre kruna aktivnosti koje se svake godine sprovode u cilju boljeg života ove zajednice. Nažalost čuo se i podatak da samo jedan pripadnik Roma trenutno studira. U tom smislu pomenut je Akcioni plan koji je naša opština usvojila nedavno. O tome je govorio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign