Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

NAJSKUPLJI GUSAK


Danas donosimo još jednu lovačku priču Milenka Genčića, novinara, hroničara događaja u našoj opštini tokom dvadesetog veka. Šta se desi kad se pravda potraži putem Opštinskog suda u Srbobranu (ne postoji više), u priči koja sledi:


Lov se ne može zamisliti bez dobrog lovačkog psa: ptičara, jazavičara, jamara, poentera...Pas zna svoj zadatak. Istera divljač na čistinu, nagoni na lovčevu pušku. Dalje je stvar tehnike dobrog lovca.

Panta – Grk redovno je išao u lov gde mu je po pravilu asistirala Munca. Negovao je Muncu preko cele godine, obučavao, a lovcima  demonstrirao sve vrline školovanog psa.

Došlo vreme godišnjih odmora. Išao bi i Panta na godišnji odmor ali nema kome da ostavi svog lovačkog psa, svoju Muncu. Razmišljao nekoliko dana i onda se setio svog dobrog drugara iz lova, Mite Markovića. Navrati Panta kod Mite, koji je imao veliko dvorište, pravo mesto za Muncu, koju je dobro poznavao.

-Mito, hoćeš li da mi čuvaš Muncu dok se ja ne vratim sa godišnjeg odmora, pita Panta.

Mita rado prihvati ovu obavezu, a Panta sav srećan što je rešio, za njega, gorući problem, mirno otputova.

Proteklo je nekoliko dana od Pantinog odlaska. Munca se uznemiri. Čuje gakanje gusaka, koje su mirno pasle na ulici preko puta Mitine kuće. Iskoristi Munca trenutak, kada je kapija bila otvorena, istrči na ulicu i zgrabi guska. Uvuče ga u dvorište i udavi. Videla to komšinica koja je čuvala guske, pa sva usplahirena osu paljbu na Mitu:

-Tvoj ker udavio je mog najvećeg guska!

Vidi Mita šta je Munca uradila, plati guska koliko je komšinica tražila, računajući da će mu Panta nadoknaditi štetu. Munca za kaznu dobi lanac oko vrata.

Jednog dana Munca laje, pa laje, hoće da pokida lanac. Ugledala svog gazdu i silno se obradovala. Panta zagrli svog miljenika.

- Hvala ti, Mito, što si čuvao Muncu, vidim da je u dobroj kondiciji, reče Panta i povede psa.

-  Panto, izvini što ti moram reći, tvoja Munca udavila je komšinskog guska! Ja sam morao da platim. Molim te da mi nadoknadiš štetu, izreče Mita.

Panta ga i ne sluša, a onda upita Mitu:

- A jel’ se dobro borila, ni ne pomišljajući da nadoknadi štetu.

Proteklo je više od mesec dana, a Panta ne plaća udavljenog guska. Vidi Mita da lepim nema šanse da dođe do svog novca, pa reši da svoje pravo ostvari putem Opštinskog suda u Srbobranu.

Održi se jedno ročište, zatim drugo i treće. Sud donese rešenje da Panta ima da plati celokupne sudske troškove, nadoknadu Miti za udavljenog guska, kao i troškove advokata. Za taj novac Panta je mogao kupiti jato gusaka. Ali šta ćeš, svaka škola se plaća. Inat nije uvek dobar zanat.

Milenko Genčić

Foto Facebook 

Postavio: Administrator dana 2018.09.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen