Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

AEROKLUB


U Srbobranu 1925.god. održana je osnivačka skupština Aero kluba. Priču je zabeležio u svojoj novinarskoj karijeri Milenko Genčić.


Neposredno posle završetka prvog svetskog rata, Srbobran se veoma brzo ekonomski razvijao, zahvaljujući pre svega mladim visokoobrazovanim ljudima koji su se školovali u Segedinu, Pešti, Beču, Pragu i Parizu.

Srbobran kao jak ekonomski centar u Vojvodini, bio je sve bliže evropskim gradovima.

Negde polovinom oktobra 1925.god. osvanuo je plakat na restoranu Korzo, da će se održati osnivačka skupština Aero-kluba, a to je zabeležila novosadska Zastava 17.novembra 1925.god.

Snimak napravljen iz aviona 1934.godine. Raskrsnica Karađorđeve i S.Save ulice.

Interesovanje za formiranje Aero-kluba u Srbobranu ,bilo je iznad svakog očekivanja, te je sala ovog puta zaista bila pretesna da primi sve zainteresovane za razoj sportskog vazduhoplovstva. To je i razumljivo, jer je čovekova davnašnja želja je da se vine u visine i leti kao ptica i zagospodari vazduhom. To je prvi put pošlo za rukom braći Rajt 17.decembra 1903.god. kada je njihov avion uspeo da preleti 30 metara na visini od 3m što je bilo pravo svetsko čudo.

Vazduhoplovstvo se brzo razvijalo, a beograđani su imali tu čast da vide kako prvi piloti Marcep i Rusijan sa svojim avionom gospodare vazdušnim prostorom .

Na osnivačkoj skupštini 104 Srbobranaca potpisala su pristupnice da postaju članovi Aero-kluba, jer su želeli da se bave modelarstvom, jedriličarstvom, padobranstvom i upravljanjem motornim letelicama .

Utemeljivač Aero-kluba u Srbobranu bio je poznati srbobranski ekonom, Sredoje Belić koji je položio u kasu 500 dinara što je bio veliki novac.

Na skupštini izabrana je uprava Aero-kluba. Za predsednika izabran je Žarko Pivnički podbeležnik, za prvog podpredsednika Milorad Kurjački, za drugog podpredsednika Ivan Gajić podbeležnik, za sekretara Isidor Subakov, za blagajnika Aca Ognjenović krojač, dok su za članove upravnog odbora izabrani: Nenad Paroški podbeležnik, Sava Murgaški podbeležnik, Nestor Grujić opštinski činovnik, Žarko Kurjački cipelar, Velja Šijačić cipelar i Pavle Berg profesor.

Tom prilikom izabran je i Nadzorni odbor u koji su ušli: Živko Stefanović upravni podbeležnik, Isidor Velić opštinski blagajnik i Stevan Kurjački trgovac.

Primivši izveštaj o formiranju mesnog odbora Aero-kluba u Srbobranu, Glavni odbor Aero-kluba u Novom Sadu izrazio je sve pohvale sa željom da i druga mesta u Vojvodini pođu primerom Srbobrana.

Srbobran je postao jedan od pionira razvoja Aero-klubova, koji je redovno okupljao veliki broj članova i svoju aktivnost nastavio je sve do početka drugog svetskog rata, kada je silom prilika prestao sa radom i koji nikad više nije formiran u Srbobranu. 

Postavio: Administrator dana 2016.03.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen