Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

PROSLAVA U DVORIŠTU ZMAJ JOVINE ŠKOLE


Po drugi put naša opština i Dom kulture uzeli su učešče u obeležavanju slave rimokatoličke crkve u Srbobranu. Još jednom je u dvorištu OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" bilo veselo. Sviralo se i pevalo u petak uveče, jele su se kobasice i kurtoš kolač, a nakon zvaničnog programa, uz orkestre koji su razveselili publiku igralo se i plesalo, baš kako i treba kad je slava...


Svečanim misama u crkvi i na Kalvariji obeležena je još jedna slava rimokatoličke crkve u Srbobranu. Prisustvo je uzelo preko desetak sveštenika, kao i veliki broj građana.

U večernjim satima organizavana je zabava. Organizator ove proslave bio je Dom kulture, a pokrovitelj opština Srbobran. Među zvanicama bio je i Zoltan David, gradonačelnik Orošhaze, grada pobratima u Mađarskoj. On i u ime domaćina, Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran pozdravili su skup i otvorili manifestaciju...

Nastupili su folklorna grupa “Pićpang“, zatim lokalni Hor kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, “Srbobranski bećari“ i grupa “Čilagfenji“.

Prva katolička crkva na mestu sadašnje, sagrađena je 1783 godine od naboja sa tršćenim krovom, bez tornja i krsta. Iste godine je izgrađena i parohija. Crkva je pripadala starobečejskoj parohiji. Za izdržavanje parohije monarhija je poklonila crkvi 32 katastarska jutara zemlje, i to Preko Bare i u Razlevima.

Prvi paroh bio je P. Salkay Bernat, franjevački pop koji je prihvatio da se brine o vernicima. Tada je počela da radi i škola. Od 1785 godine redovno su vođene crkvene matične knjige szenttomaških katolika, a koje su spaljene 1848-49 godine. Porastom stanovništva jačala se i parohija tako da je od 1818 godine postaje plebanija sa samostalnim popom, i postojeća crkva od naboja postala je premalena, i tako je 1814-15 godine sagrađena nova crkva dimenzija 44,5x11,5metara sa tornjem i krstom visine 24 metara. Nova crkva je tada dobila ime Svetog Krsta. Do 1848 godine Sentomaš je karakterisao napredak i miran život njegovih stanovnika. Te godine je spaljena crkva i parohija a mađarsko stanovništvo proterano. Nakon ratnih godina, stanovnici su se počeli vraćati u svoje uništene i spaljene domove tek negde 1852-53 godine kada su pristupili obnovi spaljene crkve i parohije a crkva je ponovo renovirana i okrečena tek 1868 godine. Verovatno iz tog vremena potiču dve manje Than Morove slike kod oltara. Jedna slika prikazuje Sve Svete, a druga Svetog Tome. 1869 godine je počela izgradnja kapele na Kalvariji. Kalvarija je sa stacijama u potpunosti završena 1870 godine. 1886-87 godine dograđena je crkva sa jednim manjim brodom, a crkva je današnji izgled dobila 1901-02 godine kada je sagrađen novi toranj, i zamenjen krov. Iste godine je postavljena nova orgulja od majstora Orsagh Šandora, a 1952 godine akademski slikar Ružička Pal izradio je četiri plafonske slike, koje i sada krase veliki brod crkve. 

Postavio: Administrator dana 2018.09.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin