Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

STIŽE PREDSTAVA ZA DECU!


U subotu 06.oktobra na repertoaru Doma kulture je predstava za decu „Herkules“. Početak je u 18.00 časova u sali Malog pozorišta.


Cilj predstave je da upozna decu sa jednim antičkim mitom, koji poput mnogih drugih grčkih mitova nosi razne etičke poruke koje bi trebalo da snaže karakterne osobine najmlađih. U ovoj predstavi nećemo se baviti samo vrlinama herojstva i fizičke snage, koja je u savremenom dobu postala kult, već su tu, pored njih i druge vrline, poput upornosti, obrazovanosti, solidarnosti sa slabijim, empatičnosti i td. Akcenat u predstavi je stavljen na herkulesovo detinjstvo i dane kada je razne plemenite veštine učio od svojih vaspitača, poput muziciranja na liri, snalaženja pomoću nebeskih tela, korišćenja matematike, poznavanja geometrijskih tela.

Funkcija predstave je višeznačna i odnosi se na podsticanje obrazovnanja, etičkih vrednosti, fizičke spretnosti …

Radnja… Mnogima poznata, a za decu interesantna. Da bi stekao slobodu i vinuo se u Olimpijske visine, Herkules će morati da reši dvanaest teških zadataka koje će mu postaviti ljubomorni kralj Euristej… Moraće da savlada Nemejskog lava, savlada hidru iz Lerna koja prlja prirodnu okolinu,…i td… obere zlatne jabuke…Da bi sve to napravio, pored njegove snage, Xerkulesu biće potrebno znanje i mudrost, koje je sticao kao dečak uz svog učitelja.

Važne napomene… Pored gore navedenih funkcija ove dečje predstave, gde god je to bilo moguće, gledali smo da istaknemo i ekološke motive čime se trudimo da utičemo na podizanje ekološke svesti dece.

Kako mit o Herkulesu podrazumeva fizičke aktivnosti, poput borbe sa lavom, koji su prisutni na par mesta, gledali smo da model agresivnog ponašanja formalizujemo u koreografiju, kako deci ne bi dali loš primer, već primer fizičke aktivnosti u funkciji razvoja njihove spretnosti i motoričkih sposobnosti.

Likovi predstave su Herkules, bog Zevs, boginja Hera, Nemejski lav, hidra iz Lerna, a u tumačenju profesionalnih glumaca, glumice i dva glumca od kojih je jedan Kolarević Predrag, autor ove predstave, poznat sa malog ekrana (npr. serija Porodično blago) i “dasaka’’ mnogih pozorišta širom balkanskog regiona. 

Postavio: Administrator dana 2018.10.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin