Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

GDE JE LJUBAV TU JE I EROTIKA


U subotu, 13. oktobra održana je zonska smotra likovnih stvaralaca Vojvodine u galeriji Doma kulture u Srbobranu. Rad pod nazivom „Rasulo Senzibiliteta“ umetnice Lenke Kaćanski Cucić, jedini iz Srbobrana prošao je dalje, na pokrajinsku smotru koja će biti održana početkom novembra u Sremskoj Mitrovici.


Posetili smo Lenku u njenoj kući u Srbobranu. Lenka ili kako je prijatelji zovu „Leca“, živi sa mužem Vladimirom Cucićem koji takođe slika. Deluju skladno i ako postoji ideal ljubavi – izgleda da su mu se njih dvoje dobro približili. U poznim danima života se pažljivo brinu jedno o drugom, zajedno stvaraju i izgleda neguju zajednički duh na pomalo atipičan način.

Kako Leca kaže, ključ njihove harmoničnosti je - Katalonija!?

Sa osmehom objašnjava Leca, kao što se Katalonija odcepila od Španije, tako se i ona odcepila od Vladimira. Deo kuće u kome providi najviše vremena, nazvala je po ovoj španskoj pokrajini. Naime, kuća je dovoljno velika da imaju prostor gde se periodično osamljuju radi vlastitog stvaralaštva, a zajedno se, kako kaže, služe čardakom - zajedničkim ateljeom koji se nalazi u dvorištu.

Dom Kaćanskih se nalazi u samom centru Srbobrana i svakako je impozantan kao jedan od starijih arhitektonskih objekata, ali ipak; Katalonija je priča za sebe.

Pri obilasku Katalonije, kao dela jednog starog gospodskog doma u kome su nekada održavani balovi, uočava se markantan i gotovo opipljiv duh nekog drugog vremena, nečeg nesvakidašnjeg. Police i zidovi su ispunjeni likovnim i umetničkim radovima neke druge vrste. Stiče se  utisak da nismo u nekakvoj kući u centru Srbobranu, već u muzeju punom umetničkih eksponata.

Mnogi od tih radova su poklon, ipak veći deo je Lecin likovni opus. Prošle godine Leca je imala samostalnu izložbu u Srbobranu. Po posećenosti bila je jedna od najboljih. Imala je autentičan naziv, „Autokrat životnog ludusa“.

Rasulo senzibiliteta

- Ako hoćeš da daš neki kvalitet, znaš da, sve što uradiš, nije sve dobro. Mora slika da odstoji, da vidiš kroz mesec dana je l' ti se to sviđa. Tada prvo, oduševiš se, a posle vidiš nije dobro. Onda se desi „jao što je dobro, ajd' da je doteram do perfekcije“, znaš, i onda je zabrljaš, onda kad ti fali samo malo. Zbog toga se radi mnogo slika i radi se godinama. Ja sam tu izložbu spremala 6 godina i izloženo je pola, ukupno 32 slike. Napravi se dobra selekcija i tada je to - to.

U umetničkim vodama provela je gotovo ceo svoj život. Od 1990. do 2015. godine nije izlagala u Srbobranu iz ličnih razloga. Rano je otišla odavde, a "kući" se vratila pre sedam godina.

Putovala je mnogo i radila svašta. Rusija, Švajcarska, Španija, Tunis, Grčka, Turska, Nemačka, Austrija, Francuska...Uvek je volela da se pripremi pre putovanja.Prvo pročita sve što nađe o destinaciji gde putuje, pa tek onda na put.,

- Još ako imate dobrog vodiča, tek tada neku zemlju možete da doživite na pravi način i da je potpuno upoznate.

Kao diplomirani ekonomista, radila je kao knjigovođa. Bila je zaposlena u nekadašnjem „Jugodentu“, a bila je i trgovac, konobar, kuvar... Kaže da je poslovi nisu držali i da ih je često menjala.

- Bežala sam od tog knjigovođstva, pa daj šta bilo... Čuj, ja i knjigovođa - dva pojma! Ali eto, čovek nikad ne zna, uvek traži sebe, nekad kasno nađe.

U svet umetnosti je ušla rano, već po završetku srednje škole i od završenog kursa za restauraciju na radničkom univerzitetu, od 1973. do danas neprekidno stvara, a posao joj u tome nije bio nikakva prepreka.

Čak se i period u Jugodentu pokazao kao period koji je njen rad obogatio. Odatle ideja da koristi špen u svojim radovima, a kasnije i druge neobične materijale poput rolovanog papira, creva od usisivača, kanapa i sl. Pored specifičnog, ličnog senzibiliteta korišćenje tih materijala dodatno je izdvaja.

Pomenuti senzibilitet je nešto što je svesno i aktivno razvijala, počevši već od srednje škole. Kako kaže naša sagovornica, umesto udžbenika za ekonomsku školu čitala je gimnazijske, bili su joj zanimljiviji. Smatra da je obrazovanje važno za svakog umetnika, pa i za slikare.

- Ako već voliš da slikaš, pa nije teško uzeti i pročitati o jednom Džeksonu Poloku, Pol Gogenu, Van Gogu. Ako nećeš da čitaš, postoje filmovi. Nađi film, pogledaj film, pogledaj ga dva puta, pa zapamti neke stvari, ako se već baviš time.

Njena najveća inspiracija je ljubav. Govoreći o motivima koji su prisutni u njenim delima, pa i u ovom poslednjem, ističe erotiku kao jedan od vodećih.

- Ono što je važno u životu je ljubav. Da li je ona prema drugačijem polu, ili istom, ili je to ljubav prema umetnosti ili biljci, životinji - svejedno je. Međutim ako se radi o ljubavi između dve osobe, onda je tu i erotika, a to već treba da ima neki smisao, da ona bude odraz ljubavi. Zato erotika treba da ima smisao lepog i romantike. Nikako ne smemo preći u vulgarnost ili u pornografiju, već to treba da ima svoje umetničke elemente. Svaka slika je uvek lični doživljaj i posmatrač ne mora da vidi ono što je autor video ali ako se zagleda dobro nije loše da može da uoči i te elemente, mada ne treba da to bude prenaglašeno, nametnuto.

Lecin životno-umetnički opus je, prosto rečeno, šarolik i raznovrstan. Pored većih radova uživa u oslikavanju tanjira i slobodnoj dekoraciji najrazličitijih svakodnevnih predmeta, a iako je puno toga što je pravila prodala, uživa i u poklanjanju.

Od 1980. do danas, imala je 19 samostalnih izložbi, a bila je i objavljivani autor mnogih studija i pesama. Od ovih prvih ističu se „Sukob generacija“ i „Uzroci toksikomanije“, a od potonjih „Gospodinu X“.

Gospodinu X

U kasne noćne sate,

kroz oči mutne dima,

kroz čašu vina,

osećam suze...

Kad sam te srela

Počela sam nov život da snujem

Gluv za posledice

Kad-kad osećam

Da nisam smela

U vrtoglave varljive ćudi

Ne kaj što smo se sreli

I do dna ispijali ljubavne čaše

Jer patimo oboje

Što nismo znali

Sutrašnjice naše

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2018.10.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen