Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

NOVO ULAGANjE U VODOSNABDEVANjE!


Zajedno u investicije...


 

 

Pušteno u rad postrojenje za preradu vode na Vašarištu

Nakon nedavno realizovanog Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Nadalju JKP „Graditelj“ je realizovao sličnu investiciju i na Vašarištu.

U pitanju je postrojenje za popravku kvaliteta vode za piće. Ugrađeni su filteri koji uklanjaju sadržaj gvožđa, mangana, arsena, boju, mutnoću i obezbeđuju mikrobiološki ispravnu vodu.

Zajednička ulaganja

U razgovoru sa predsednikom opštine Neškom Čestićem saznajemo da je projekat realizovan zajedničkim ulaganjima Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu, Opštine Srbobran i JKP Graditelja.

U sklopu realizacije projekta izvršena je adaptacija postojećeg objekta vodozahvata na Vašarištu, izvršena je sanacija bunara koji nije bio u sistemu vodosnabdevanja duže od deset godina, nabavljena je oprema za prečišćavanje vode, ugrađena nova automatika i izvršeno opremanje bunara.

Građevinske i instalacione radove su izvodili radnici službe vodovoda JKP „Graditelja“, opremanje bunara i postavljanje automatike radnici zaposleni na izvorištima, a isporučilac opreme za prečišćavanje vodeje CWG Balkan koja je na raspisanom tenderu bila najpovoljniji ponuđač. Vrednost isporučene opreme za popravku kvaliteta vode iznosi 2.250.000 dinara a ukupne investicije preko 4 miliona dinara.


Više vode na raspolaganju korisnicima

 

 

 

 

 

 

Realizovana investicija je samo jedan u nizu koraka koje JKP „Graditelj“ preduzima u pogledu podizanja nivoa pruženih usluga u oblasti vodosnabdevanja.

U okviru priprema za predstojeće leto i povećanih potreba za pijaćom vodom pušteno je u rad postrojenje kapaciteta 40m3/času prerađene vode.

Kako navodi Rukovodilac vodovoda Nemanja Macura Izvorište vode Vašarište je izgrađeno 70-ih godina prošlog veka. Na njemu se nalaze dva bušena bunara koja su decenijama korišćeni za snabdevanja Vašarišta, a od 2002-e godine i izgradnje vodovoda preko mosta izvorište se koristilo samo kao pomoćno za vreme povećanih potreba za vodom u letnjim periodima i to samo sa jednim aktivnim bunarom.

U okviru priprema za predstojeće leto opremljen je i rezervni bunar B3-a i završena revitalizacija bunara B-4na centralnom izvorištu Popovača.

Preduzeti koraci će omogućiti da i ovo leto protekne bez većih problema u vodosnabdevanju, a već se preduzimaju i koraci kako bi se i naredno dočekalo spremno i sa dovoljnim količinama raspoložive vode.

JKP „Graditelj“ je raspisao tender za nabavku opreme za bunare u Turiji i Nadalju, a u toku jula meseca će raspisati tender za bušenje i opremanje novog bunara na Popovači. Vrednost ove dve investicije je preko 10.000.000 dinara.

Planovi za naredni period

Osim ovih direktnih investicija u podizanje kvaliteta vodosnabdevanja JKP „Graditelj“ je upravo završio i Projekat integrisanog sistema zaštite svih izvorišta vode kojima upravlja.

Na svim izvorištima vode postavljen je savremeni videonadzor, protivprovalni, protivpožarni i protivpoplavni sistem sa 24-oročasovnim monitoringom.

U razgovoru sa V.D. direktorom Darkom Nenezićem saznajemo da je u toku postavljanje i lokalne bežične ethernet mreže kojom će sva izvorišta biti objedinjena i nakon završetka tih radova pristupiće se ugradnji sistema za daljinski nadzor i upravljanje svim pogonima za proizvodnju i preradu vode čime će se omogućiti da se sa jedne lokacije kontroliše sva proizvodnja vode za piće.

 

Osim ulaganja u proizvodnju i preradu vode Graditelj će preduzimati korake i na investicionom ulaganju i rekonstrukciji vodovodne mreže. U drugoj polovini avgusta treba da otpočne rekonstrukcija šahtova, deoničkih zatvarača i hidranata na vodovodnoj mreži u Nadalju čime će se u slučaju havarija smanjiti broj korisnika koji privremeno ostaju bez vode i omogućiti adekvatno ispiranje vodovodne mreže. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.07.13

 

                                    

 

Glasaj
     
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen