Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Žiri za dodelu Lenkinog prstena, nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica) i Biljana Puškar (članica), na poslednjoj sednici, odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2018. godine ,LENKIN PRSTEN dobije pesma „Harmonia obscurae“, Jane Aleksić, pesnikinje iz Beograda.


Odluka je doneta jednoglasno.


Prema propozicijama, u konkurenciji su bile sve pesme ljubavne tematike, koje su bile objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2017. do novembra 2018. godine.

Nagrađena pesma objavljena je u knjizi Upijanje („Povelja“, Kraljevo 2017. godine).

Jana Aleksić je rođena je 10. juna 1984. godine u Kragujevcu. Osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju „Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti“ odbranila je 2016. godine na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade iz fonda „Radmila Popović“ za najbolji diplomski rad iz predmeta „Srpska književnost XX veka“, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Tokom 2017. godine obavila je postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Veneciji, Italija, pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima.

Objavila je tri zbirke pesama: Topao kamen, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak, 2014; Upijanje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“,Kraljevo, biblioteka „Poezija, danas“, 2017. i Arijel anonim, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2018.

Autorka je dve monografije: „Opsednuta priča: poetika romana GoranaPetrovića“ (2013) i „Žudnja za lepotom i savršenstvom: Taurgijska dimenzija književno-umetničkog stvaralaštva“ (2014).

Dobitnica je nagrade Mladi Dis za 2014. godinu. Zaposlena je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, na projektu "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika".


Pesma „Harmonia obscurae“ objavljena je u drugoj pesničkoj knjizi Jane Aleksić, Upijanje, u ciklusu „Vavilonka“, kao deseta u nizu ljubavnih pesama koje su, pre svega jedna velika žudnja, za dodirom i za razgovorom. Otuda, svaka od njih je priziv ljubavnika, njegovih ruku, tela uopšte, njegovog jezika i potrebe za dijalogom, kako ova ljubav ne bi ostala papirnata, već postala stvarna, opipljiva, i duhovna i telesna. Ne samo zbog naslova ovog ciklusa (a i zbog njega), već zbog stihova koji su, ponekad, citat, ili samo aluzija na pojedine biblijske versete, pre svega iz „Pjesme nad pjesmama“, stvara se utisak da je ljubav večna, pa čak i kad je jeretička, kad buni i razdvaja, u njenoj osnovi je težnja da se sve aporije jednom ponište i da se rastavljeni ljubavnici ipak pronađu i spoje u jedno.

Pesma „Harmonia obscurae“ je napisana vešto, u njoj lirski subjekt zavodi svog dragog, rečima i gestovima, „inteligentnim pobedama u igrici Ne ljuti se, devojčice!“. Pesnikinja, u ovoj dugoj ali ipak lirskoj pesmi, menja ritmove, namerno ih izneverava: „Mašim tempo izlazim iz ritma“, priznaje na kraju prve strofe; ne rimuje i ne broji slogove: „Mašim slogove izneveravam slik“, priznaje na kraju druge strofe; izbegava zadatosti i nametanja iz prošlosti: „Mašim tropare iskoračujem iz kanona“, priznaje na kraju treće strofe i „Mašim mere odstupam od uputstva“, kako priznaje na kraju četvrte strofe. Na kraju poslednje, pete strofe, ponovo se obraća svom sagovorniku: „Dragi, izbavi me iz ove pesme!“ Kako bi njena ljubav bila stvarna a ne papirnata, kako bi se uspostavila željena harmonija, pa čak i ako ostane opskurna, u smislu: tamna, zatvorena, prikrivena, tajna.

DR ZORAN ĐERIĆ,PREDSEDNIK


Program manifestacije:

Petak,16.11.2018.

19 časova, Sala Malog pozorišta ,Okrugli sto

Prvog dana manifestacije održaće se Okrugli sto na temu ljubavne poezije.

Učesnici su dr Zoran Đerić,Dragana Todoreskov,Biljana Puškar i Pero Zubac,naš veliki književnik,koji je, između ostalog, napisao najkompletniju biografiju Lenke Dunđerski.


Subota,17.11.2018.

19,00 časova Sala Malog pozorišta, Uručenje nagrade „Lenkin prsten“

Svečani kulturno umetnički program u kome će biti prikazani segmenti iz monodrame Lazar Dunđerski,Zorana Subotičkog u izvođenju Miodraga Petrovića,glumca SNP-a ; nastupiće hor Radio-televizije Srbije i glumac Dragan Vujić Vujke govoriće stihove Laze Kostića Santa Marija Dela Salute


Nedelja,18.11.2018.

19,00 časova Sala Malog pozorišta,Veče poezije mladih talenata

Kako je jedan od ciljeva ove manifestacije je podsticanje i afirmisanje mladih pesnika,učenici naših škola,učestvovali su na književnom konkursu „Lenkin prsten“.

Na konkurs je stiglo 40 radova ove godine,što je za svaku pohvalu.

Oni najuspešniji predstaviće svoje radove te večeri.


Ponedeljak,19.11.2018.

19,00 časova Galerija Doma kulture,Otvaranje izložbe slika „ U Lenkinom prstenu“

Slike koje će biti izložene su slike autora koji su učestvovali na likovnoj koloniji ,koju je Dom kulture organizovao u septembru mesecu

VD DIREKTORA BRANISLAVA SEKULIĆ

  

Postavio: Administrator dana 2018.11.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin