Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "PESNIK JE POPUT PROMETEJA"


U prostorijama Narodne biblioteke Srbobran, juče je predstavljena novonastala dvojezična knjiga "MILAN DUNĐERSKI: PESNIK JE POPUT PROMETEJA - A KOLTO AKAR PROMETHEUSZ" i novooformljena pesnička nagrada "Milan Dunđerski".


Reč je o posthumno sastavljenoj i objavljenoj zbirci pesama već pesnika iz Srbobrana Milana Dunđerskog. Ideja o odavanju jedne ovakve počasti našem sugrađaninu nastala je prošle godine povodom obeležja deset godina od njegove smrti.

Na realizaciji ovog projekta radio je čitav tim saradnika, a na samom začelju našli su se  profesor filozofije Milan Đorđević i dr. Hargita Futo Horvat kao idejni autori i urednici ovog dela. Pored njih na jučerašnjem skupu su o ovoj knjizi govorili i Jolanka Kovač, prevodilac i književnica, i Srđan Damjanović, recenzent i profesor filozofije u Karlovačkoj gimnaziji.

O pesništvu Milana Dunđerskog, Đorđević je izjavio sledeće:

"Milanovo pesništvo je u suštini odbrana individualne slobode stvaralačke. Milan je direktno i pesnički, umetnički dakle, bio društveno, politički i književno angažovan. Malo ga je to skrivalo. Ta njegova poezija jeste hermetična, ona jeste kriptična, šifrovana ali u osnovi se uvek opirala i suprotstavljala rušenju individualne slobode."

On je takođe ukazao na manje eksplicitnu ali ipak prisutnu interkulturalnu dimenziju Milanove poezije, zbog čega je ovaj projekat urađen i u dvojezičnom izdanju, kako bi se on kao umetnička i transnacionalna tvorevina približio što većem broju ljudi.

Promocija knjige bila je izuzetno posećena. Poeziju su govorili glumci Jugoslav Krajnov iz Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Zalan Greguš iz Dečijeg pozorišta u Subotici. Njih dvojica su se potrudili da pročitaju i verno dočaraju nekoliko odabranih pesama i stihova Milana Dunđerskog srbobranskoj publici, a jednu od njih vam prenosimo u celosti:

Smerno otiču vode,
 davnih pojila.

U očima glas skrit.

Brod venama raznosi lišće,
nestaje i vraća se isti.

Još uvek u tebi je ključ,
puta u nedorečen grad.

Dok vetar zubima strnjišta,
kida senke raspolovljena uma,
padamo visinama ponoći.

Tišinom narastamo između reči i stvari,
uvoštavajući se;
u neonske ikone.

Letom otiču stvari,
potom senke blagošću pokreta
nož što znači.

Prsti mi se vraćaju,
tvoja rebra ih isceljuju
Godinama sve manje.

Jer uvek nešto ostaje;
jezera i pauci
- na primer..

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2018.11.13

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin