Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

JANA PRIMILA LENKIN PRSTEN


Trinaesti put je u Srbobranu dodeljena je nagrada za najlepšu ljubavnu pesmu nastalu u periodu od godinu dana između dve nagrade. Ove godine Lenkinim prstenom ovenčana je Jana Aleksić, pesnikinja iz Kragujevca za pesmu „Harmonia obscurae“.


Svečanost dodele održana je u sali Malog pozorišta, a uveličali su je glumci Miodrag Petrović, koji nam je još jednom došao u liku Lazara Dunđerskog sa fragmentima iz istoimene monodrame Zorana Subotičkog.

Potom, nastupio je njegov kolega Dragan Vujić - Vujke koji je govorio pesmu koju je Laza Kostić posvetio svojoj muzi Lenki Dunđerski, "Santa Maria Della Salute", dok je u muzičkom delu nastupio hor RTS-a.

Obrazloženje je dao Zoran Đerić, predsednik tročlanog žirija nagrade "Lenkin prsten", a plaketu i novčanu nagradu laureatu su uručili predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški i vd direktor Doma kulture Branislava Sekulić.

U svom obraćanju Paroški je čestitao dobitnici i između ostalog, pozdravljajući prisustvo članova porodice Dunđerski i Tanurdžić na svečanosti, rekao:

 – Srbobran ima dugu i bogatu prošlost, a u njegovoj kulturi žive Lenka, Laza i porodica Dunđerski. Oni nisu samo naši, ali su najviše srbobranski. Moramo da budemo još bolji u negovanju tradicije, poštovanju i vađenju iz zaborava tako znamenite porodice, a spremni smo da ubuduće činimo odlučne korake na tom planu.

Intervju koji je ekskluzivno za naš portal dala pesnikinja Jana Aleksić, kao i njenu pesmu koja je nagrađena možete pročitati OVDE.

U video zapisu donosimo Vam deo kazivanja pesme "Santa Maria della salute" i deo nastupa hora RTS-a:

Večeri na kojoj je dodeljena nagrada "Lenkin prsten" predhodilo je jednočasovno druženje, u petak uveče, na istom mestu, sa članovima žirija nagrade, a specijalni gost večeri bio je jedan od najvećih živih pesnika i jedan od 13 dobitnika "Lenkinog prstena", Pero Zubac.

O njemu su govorili dr Zoran Đerić, dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar, a Pero Zubac je govorio stihove nekolicine svojih ljubavnih pesama, ujedno objašnjavajući sopstveni poriv za poetikom i lirskim izražajem.

GALERIJU SA OVOGODIŠNJE DODELE NAGRADE MOŽETE POGLEDATI OVDE.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2018.11.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin