Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1782/jana-primila-lenkin-prsten/

Verzija za tampu / To ScreenviewJANA PRIMILA LENKIN PRSTEN


Trinaesti put je u Srbobranu dodeljena je nagrada za najlepšu ljubavnu pesmu nastalu u periodu od godinu dana između dve nagrade. Ove godine Lenkinim prstenom ovenčana je Jana Aleksić, pesnikinja iz Kragujevca za pesmu „Harmonia obscurae“.


Svečanost dodele održana je u sali Malog pozorišta, a uveličali su je glumci Miodrag Petrović, koji nam je još jednom došao u liku Lazara Dunđerskog sa fragmentima iz istoimene monodrame Zorana Subotičkog.

Potom, nastupio je njegov kolega Dragan Vujić - Vujke koji je govorio pesmu koju je Laza Kostić posvetio svojoj muzi Lenki Dunđerski, "Santa Maria Della Salute", dok je u muzičkom delu nastupio hor RTS-a.

Obrazloženje je dao Zoran Đerić, predsednik tročlanog žirija nagrade "Lenkin prsten", a plaketu i novčanu nagradu laureatu su uručili predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški i vd direktor Doma kulture Branislava Sekulić.

U svom obraćanju Paroški je čestitao dobitnici i između ostalog, pozdravljajući prisustvo članova porodice Dunđerski i Tanurdžić na svečanosti, rekao:

 – Srbobran ima dugu i bogatu prošlost, a u njegovoj kulturi žive Lenka, Laza i porodica Dunđerski. Oni nisu samo naši, ali su najviše srbobranski. Moramo da budemo još bolji u negovanju tradicije, poštovanju i vađenju iz zaborava tako znamenite porodice, a spremni smo da ubuduće činimo odlučne korake na tom planu.

Intervju koji je ekskluzivno za naš portal dala pesnikinja Jana Aleksić, kao i njenu pesmu koja je nagrađena možete pročitati OVDE.

U video zapisu donosimo Vam deo kazivanja pesme "Santa Maria della salute" i deo nastupa hora RTS-a:

Večeri na kojoj je dodeljena nagrada "Lenkin prsten" predhodilo je jednočasovno druženje, u petak uveče, na istom mestu, sa članovima žirija nagrade, a specijalni gost večeri bio je jedan od najvećih živih pesnika i jedan od 13 dobitnika "Lenkinog prstena", Pero Zubac.

O njemu su govorili dr Zoran Đerić, dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar, a Pero Zubac je govorio stihove nekolicine svojih ljubavnih pesama, ujedno objašnjavajući sopstveni poriv za poetikom i lirskim izražajem.

GALERIJU SA OVOGODIŠNJE DODELE NAGRADE MOŽETE POGLEDATI OVDE.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign