Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KRSTOVI KRAJPUTAŠI U SRBOBRANU


U okviru manifestacije "Dani Nandora Giona" promovisana je knjiga autora, našeg kolege Lasla Parackog, koji je sa saradnicima prikupio vredan dokumetarni materijal. Pričom o krstovima krajputašima Paracki sažima i osvetljava jedan društveni fenomen o kome malo znamo a koji je tu oko nas na svakom koraku. Slikom i rečju zabeležio je u ovoj knjizi sve krstove krajputaše u našoj opštini,


U rimokatoličkoj crkvi u Srbobranu prikazana knjiga Krstovi krajputaši u Srbobranu. Na promociji su govorili Hargita Horvat Futo (urednik), Laslo Paracki (autor) i Deže Nemet (autor fotografija). Na promociju je bilo preko 100 naših sugrađana, kao i gosti iz Temerina, Bečeja i Novog Sada. Pozdravni govor je održao rimokatolički sveštenik Peter Sarvaš, koji je takođe učestvovao u istraživanju.

Kako je rečeno, u knjizi su sem katoličkih krstova dokumentovani i pravoslavni krstovi, koji postoje na teritoriji Srbobrana.

- Ovom ilustrovanom monografijom prvenstveno nastojimo da sačuvamo od zaborava materijalne tragove kulture našeg naroda, svesni smo, da je od podjednake važnosti poštovanje i beleženje u kolektivnom pamćenju i katoličkog i pravoslavnog spomeničkog nasleđa naših predaka kao dela naše zajedničke istorije i identiteta, čulo se na promociji.

Ovom promocijom koja je održana 09.marta završena je ovogodišnja manifestacija Dani Nandora Giona. 

Postavio: Administrator dana 2019.03.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin