Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

RAZNOLIKI SU RAJKOVI POGLEDI!


Izložbu akvarela umernika iz Vrbasa, Rajka Karišića, sinoć u galeriji Doma kulture, otvorio je Vladimir Nikolić, vd direktor Doma kulture, a o stvaralaštvu autora više je govorila Tamara Baranovki, akademski umetnik...


Prenosimo kompletan govor Tamare Baranovski na sinoćnjem otvaranju, a evo i šta je u izjavi za medije rekao Rajko Karišić. U programu prilikom otvaranja izložbe nastupili su Mila Dunđerski na violini i Jovana Mihajlović sa recitalom.

- Leonardo da Vinči je rekao - Umetnik je gospodar svih stvari koje bi čoveku mogle pasti na pamet. Ako želi videti lepotu koja bi ga opčinila, on je može i stvoriti, jer ono što je svemiru esencijalno, on to već ima u glavi a zatim i u rukama koje su toliko izvrsne da istovremeno stvaraju proporcijalnu harmoniju u jednom jedinom pogledu.


Raznoliki su Rajkovi pogledi, raznoliko je njegovo umeće. Da je lepota u oku posmatrača svedoči taj transfer u njegovim veštinama gde ono uočeno fotografski oštro prenosi u rasplinuto, prozirno i suptilnim koloritom ovijeno. A podjednako majstorski prepoznaje oba – i kod fotografije i kod akvarela.


On traga, pronalazi, otvara i oblikuje nove putanje u svojim umetničkim kazivanjima, otvara nam svoju dušu, deli lepotu... Njegovi akvareli su smiraj ,lepota predela i vojvođanskih ravnica provučenih kroz vlastitu osećajnost i sopstvenu emociju. A opet, nema u njegovim akvarelima preteranog kontrolisnja razlivenosti boje, niti posebnog akcentovanja određenih detalja, prenaglašavanja u preklapanju tonova niti izuzeća bitnih. Sve je izbalansirano u želji i potrebi da se prenese lepota, ista ona koja je prvo kroz pogled umetnika prošla, zatreperila u duši a zatim i veštim rukama prenesena, a sve sa željom da se upravo toj lepoti da na važnosti.


Jer Karišićeva slika nam ne kazuje samo – pogledajte tu ravnicu, te predele. Zar nisu fascinantni? Ona nam govori i o čitavom procesu stvaranja, umeću prvenstveno prepoznavanja a zatim i prenošenja prepoznatih motiva jednom veoma zahtevnom i dostojnom majstora tehnikom – akvarel.
Rajko Karišić je jedan od onih stvaraoca koji nastoji da svojim raznovrsnim umetničkim porukama učini ovaj naš prirodni svet smislenijim i lepšim i usmerava nas da uočimo i prepoznamo njegove raličite lepote u ovom današnjem sveukupnom obezglavljenom haosu koga svi iz dana u dan živimo.


On svakom svom umetničkom izrazu (fotografiji, portretima ili akvarelu) pristupa onom nekom nevinošću i skoro dečačkom radošću i oduševljenjem koje prenosi i na publiku koja podjednako sa njim oseća ushićenje zbog prepoznatog i ovekovečenog momenta.
I upravo zbog svega toga, čitava poenta Rajkovog stvaralaštva leži upravo u jednoj suštinskoj rečenici koja odlično opisuje njegovu celokupnu i dugogodišnju energiju koja ne jenjava već je jača, i u rečenici koja sve objašnjava – To je ljubav, to se voli..

Akademski umetnik,
Tamara Baranovski 

Postavio: Administrator dana 2019.04.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen