Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1993/raznoliki-su-rajkovi-pogledi/

Verzija za tampu / To ScreenviewRAZNOLIKI SU RAJKOVI POGLEDI!


Izložbu akvarela umernika iz Vrbasa, Rajka Karišića, sinoć u galeriji Doma kulture, otvorio je Vladimir Nikolić, vd direktor Doma kulture, a o stvaralaštvu autora više je govorila Tamara Baranovki, akademski umetnik...


Prenosimo kompletan govor Tamare Baranovski na sinoćnjem otvaranju, a evo i šta je u izjavi za medije rekao Rajko Karišić. U programu prilikom otvaranja izložbe nastupili su Mila Dunđerski na violini i Jovana Mihajlović sa recitalom.

- Leonardo da Vinči je rekao - Umetnik je gospodar svih stvari koje bi čoveku mogle pasti na pamet. Ako želi videti lepotu koja bi ga opčinila, on je može i stvoriti, jer ono što je svemiru esencijalno, on to već ima u glavi a zatim i u rukama koje su toliko izvrsne da istovremeno stvaraju proporcijalnu harmoniju u jednom jedinom pogledu.


Raznoliki su Rajkovi pogledi, raznoliko je njegovo umeće. Da je lepota u oku posmatrača svedoči taj transfer u njegovim veštinama gde ono uočeno fotografski oštro prenosi u rasplinuto, prozirno i suptilnim koloritom ovijeno. A podjednako majstorski prepoznaje oba – i kod fotografije i kod akvarela.


On traga, pronalazi, otvara i oblikuje nove putanje u svojim umetničkim kazivanjima, otvara nam svoju dušu, deli lepotu... Njegovi akvareli su smiraj ,lepota predela i vojvođanskih ravnica provučenih kroz vlastitu osećajnost i sopstvenu emociju. A opet, nema u njegovim akvarelima preteranog kontrolisnja razlivenosti boje, niti posebnog akcentovanja određenih detalja, prenaglašavanja u preklapanju tonova niti izuzeća bitnih. Sve je izbalansirano u želji i potrebi da se prenese lepota, ista ona koja je prvo kroz pogled umetnika prošla, zatreperila u duši a zatim i veštim rukama prenesena, a sve sa željom da se upravo toj lepoti da na važnosti.


Jer Karišićeva slika nam ne kazuje samo – pogledajte tu ravnicu, te predele. Zar nisu fascinantni? Ona nam govori i o čitavom procesu stvaranja, umeću prvenstveno prepoznavanja a zatim i prenošenja prepoznatih motiva jednom veoma zahtevnom i dostojnom majstora tehnikom – akvarel.
Rajko Karišić je jedan od onih stvaraoca koji nastoji da svojim raznovrsnim umetničkim porukama učini ovaj naš prirodni svet smislenijim i lepšim i usmerava nas da uočimo i prepoznamo njegove raličite lepote u ovom današnjem sveukupnom obezglavljenom haosu koga svi iz dana u dan živimo.


On svakom svom umetničkom izrazu (fotografiji, portretima ili akvarelu) pristupa onom nekom nevinošću i skoro dečačkom radošću i oduševljenjem koje prenosi i na publiku koja podjednako sa njim oseća ushićenje zbog prepoznatog i ovekovečenog momenta.
I upravo zbog svega toga, čitava poenta Rajkovog stvaralaštva leži upravo u jednoj suštinskoj rečenici koja odlično opisuje njegovu celokupnu i dugogodišnju energiju koja ne jenjava već je jača, i u rečenici koja sve objašnjava – To je ljubav, to se voli..

Akademski umetnik,
Tamara Baranovski
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign