Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ZADATAK UMETNOSTI JE DA POBUDI MAŠTU!


Kada se spoje nadrealizam i hedonizam, kada se sastave dva umetnička senzibiliteta i kada profesor Svetozar Kaćanski i Fusko Ištvan uzmu stvari u svoje ruke, onda se dobije sjajna izložba kao rezultat jednog prijateljstva i uzajamnog razumevanja...


Dva Srbobranca, jedan akademski slikar i jedan vajar okupili su publiku u Novom Sadu, u kulturnoj stanici Eđšeg da prikažu svoje radove. Sinergija ova dva različita senzibiliteta na jednom mestu nikog nije ostavila ravnodušnim.

- Kao dečak sam čitao u Politikinom zabavniku, mom omijenom časopisu, članak o Panonskom moru i to mi je probudilo maštu, kako je ono moglo da izgleda, kada je nestajalo i to sam uzeo za svoj koncepcijski motiv. Šta je bilo u tom moru kad se ono povlačilo, ti amorfni oblici, amorfni znači bez određenog oblika, korenje, skeleti i slično. Naravno ja to sve transformišem na svoj neki način. Naravno naučno to nije bilo tako, ali zadatak umetnosti je da pobuđuje maštu da ima viziju, i svako ovo doživljava na svoj način, rekao je okupljenima na otvaranju izložbe, u želji da približi svoj slikarski rad Svetozar Kaćanski Batuka.

U ovom prostoru koji odiše mirisom slikarskih boja i umetničkim emocijama izložba je otvorena 01.aprila i biće postavljena sedam dana. 

- Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi na otvaranje, jer profesor i ja nećemo više nikada ovo izlagati. Kada budemo izlagali to će biti njegovi salaši i konji, realizam, moji radivi koji imaju realizma, ikone, čuture i drugo. Drago mi je da je bila ovolika posećenost, ova izložba će biti otvorena nedelju dana u ovom prelepom prostoru, rekao je na otvaranju Ištvan Fusko.

Ukoliko ste u prilici da narednih par dana posetite ovu izložbu i doživite moć i duh spajanja nadrealizma i hedonizma svakako svratite u kulturnu stanicu Eđšeg u Novom Sadu.

S.N.

Foto:facebook 

Postavio: Administrator dana 2019.04.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen