Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/1994/zadatak-umetnosti-je-da-pobudi-matu/

Verzija za tampu / To ScreenviewZADATAK UMETNOSTI JE DA POBUDI MAŠTU!


Kada se spoje nadrealizam i hedonizam, kada se sastave dva umetnička senzibiliteta i kada profesor Svetozar Kaćanski i Fusko Ištvan uzmu stvari u svoje ruke, onda se dobije sjajna izložba kao rezultat jednog prijateljstva i uzajamnog razumevanja...


Dva Srbobranca, jedan akademski slikar i jedan vajar okupili su publiku u Novom Sadu, u kulturnoj stanici Eđšeg da prikažu svoje radove. Sinergija ova dva različita senzibiliteta na jednom mestu nikog nije ostavila ravnodušnim.

- Kao dečak sam čitao u Politikinom zabavniku, mom omijenom časopisu, članak o Panonskom moru i to mi je probudilo maštu, kako je ono moglo da izgleda, kada je nestajalo i to sam uzeo za svoj koncepcijski motiv. Šta je bilo u tom moru kad se ono povlačilo, ti amorfni oblici, amorfni znači bez određenog oblika, korenje, skeleti i slično. Naravno ja to sve transformišem na svoj neki način. Naravno naučno to nije bilo tako, ali zadatak umetnosti je da pobuđuje maštu da ima viziju, i svako ovo doživljava na svoj način, rekao je okupljenima na otvaranju izložbe, u želji da približi svoj slikarski rad Svetozar Kaćanski Batuka.

U ovom prostoru koji odiše mirisom slikarskih boja i umetničkim emocijama izložba je otvorena 01.aprila i biće postavljena sedam dana. 

- Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi na otvaranje, jer profesor i ja nećemo više nikada ovo izlagati. Kada budemo izlagali to će biti njegovi salaši i konji, realizam, moji radivi koji imaju realizma, ikone, čuture i drugo. Drago mi je da je bila ovolika posećenost, ova izložba će biti otvorena nedelju dana u ovom prelepom prostoru, rekao je na otvaranju Ištvan Fusko.

Ukoliko ste u prilici da narednih par dana posetite ovu izložbu i doživite moć i duh spajanja nadrealizma i hedonizma svakako svratite u kulturnu stanicu Eđšeg u Novom Sadu.

S.N.

Foto:facebook
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign