Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2038/okolo-naokolo/

Verzija za tampu / To Screenview



OKOLO NAOKOLO!


Ljubitelji kulture i književnosti u malom broju okupili su se u četvrtak 25. 04. 2019. u Galeriji Doma Kulture u Srbobranu kako bi uživali u najavljenoj književnoj večeri.Knjiga koja je poslužila kao povod za okupljanje bila je "AB OVO" dr Milana Micića, istoričara i književnika koji je prošle godine za ovo prozno delo dobio nagradu za najbolju knjigu tokom manifestacije u Novom Miloševu pod nazivom "Dani Teodora Pavlovića".


Oni koji su prisustvovali mogli su čuti Micićevo isčitavanje nekih od priča koje su ušle u ovu zbirku te uključujući se u razgovor sa autorom produbiti svoje razumevanje literarne ideje autora.

AB OVO je noseća priča ove knjige koja se sastoji od 11 različitih ali međusobno tematski povezanih priča smeštenih u polovinu 18. veka ali ipak, Micić je kod publike probio led prateći sled knjige iznoseći isprva priču "Kiša i Nesanica".

Pri obraćanju slušaocima Micić je izjavio:

"Ovo je prva priča u seriji ovih priča kojih ima 11 i koje se protežu kroz snove i kroz javu, geografski na prostoru između Hercegovine, Bosne, Banata, Srema, Budima, Trsta, na jednom širokom prostoru gde su živeli Srbi u nekadašnjim pređašnjim vekovima i gde su trajali u ovom veku koji je odlučujući za srpsku istoriju jer su tada Srbi pa i drugi narodi prelazili iz svog prethodnog srednjevekovnog doba, u moderno doba."

i dodao:
 
"Neki od istoričara odnosno književnih kritičara nazvali su ovu knjigu baroknom knjigom, knjigom koja je puna nekih kitnjastih delova, poput neke barokne građevine."

Književno veče je otpočelo u 19:00h kratkom najavom vd direktora Doma kulture u ostavci, Vladimira Nikolića, a događaju je prisustvovala i Milica Zarić, budući vd direktor ove ustanove, koja je ina ovu funkciju imenovana tokom zasedanja SO Srbobran tokom prepodnevnih časova istog dana.

M.Š.




Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign