Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KROZ PESMU SE POŠTOVANJE ISKAZUJE!


Naš sugrađanin, Marko Sekulić, student je Fakulteta bezbednosti u Beogradu gde trenutno privodi studije kraju nalazeći se na duplom početku. Sa jedne strane ga čekaju završetak studija i ulazak u životnu arenu, a sa druge, pokušava da se ostvari kao pesnik...


Sreli smo se sa njim otkrivajući da se Markovo interesovanje za poeziju probudilo još u srednjoj školi i da to nije zapravo nešto novo i neki grom iz vedra neba već nešto što se polako kuvalo i krčkalo u njegovoj nutrini..

Kaže da je još tokom svojih gimnazijskih dana čitajući odabrano štivo osećao nešto što je prema njemu teško staviti u reči. Na stvaralački rad u vidu pisanja se nedavno konačno i odvažio i za kratko vreme postigao značajne rezultate.

- Književnost smo radili intenzivnije nego gramatiku i razredni starešina mi je predavala srpski jezik. Pronašao sebe sebe u tim tekstovima koje smo čitali ali tada se nisam osmelio da se time ozbiljnije bavim, tvrdi Marko.

Pre upisa na fakultet Marko je bio i sportista, a tvrdi da mu je fudbal bio glavno zanimanje i hobi tokom tog srednjoškolskog doba, o čemu je jedno vreme čak razmišljao i kao nekoj budućnosti.

Ipak, od njega je odustao iz ličnih razloga i sada je uplovio u pesničke vode gotovo istim takmičarskim žarom, s ozbiljnošću koja je neouobičajena za ovaj umetnički soj ljudi. Kao da je spojio ono najbolje iz oba sveta: umetnički senzibilitet sa upornošću i predanošću sportiste.   

U jednogodišnjem periodu postigao je odlične rezultate. On je stigao da tokom kratkog vremena učestvuje na nekoliko različitih konkursa afirmišući se ulaskom u različite zbornike. Prvim značajnijim rezultatom smatra konkurs recitatorske družine "Među nama" iz Novog Sada, kojim je uspostavio izvestan standard za svoj dalji rad.  

A kada rad ne izostaje, uspesi se sami nižu.

Ipak, sve to mu narodski rečeno 'ne udara u glavu' i bez sujete ističe da je pomoć bila prisutna od samog starta, na čemu je zahvalan.

- Imao sam sreću da mi se okolnosti poklope i da sretnem neke sjajne ljude na tom putu koji mi i dan danas pomažu, od kojih dobijam konstantne savete i do sada sam svojim radom i trudom ostvario rezultate koji nisu nešto veliki u svetu poezije ali za mene kao mladog pesnika, još uvek neafirmisanog u potpunosti, predstavljaju zaista neki dobar rezultat.

Marko je inače skroman. Ne želi da se preterano ističe i pretenduje na to da njegove pesme govore umesto njega. Negde se čini da je pišući ih uspeo da izađe iz sebe i iznađe neku trajnu vrednost koju i sam prepoznaje i akcenat stavlja na to da se ta vrednost širi, da ide dalje i dođe do drugih oslobođena njega samog što je više moguće.

- Poeziju doživljavam kao neki vid iskazivanja poštovanja prema našim precima i moja glavna okupacija je rodoljubiva poezija. Ne koristim poeziju kao sredstvo za ostvarenje ličnih hirova već mi je čast što sam uspeo da se njome uzdignem, u kulturnom, a ne individualnom smislu.

Važno mu je da da svoj doprinos širenju kulture i poezije i želi da njegova umetnost bude podsticaj drugima za njihovo vlastito kulturno uzdizanje. O pesmi koju je napisao u čast Gavrilu Principu i koja je osvojila dve nagrade, rekao je:

- Drago mi je povodom toga i to zbog samog Gavrila Principa koji je značajna ličnost na svetskom nivou, a kamoli na nacionalnom. Tako da, eto, to mi je mnogo bitnije, što je njemu iskazano poštovanje njome, nego što sam je ja napisao, i dodaje:

- To je nešto što nema materijalnu vrednost, što ne može niko da ti oduzme i ti imaš taj osećaj koji nijedna materijalna, prolazna vrednost ne može da ti zameni.

SRBOBRAN


Od olovnog neba satkan
krvavim žrtvama protkan!
U imenu srpstvo ti spava
nek ti je večna slava!

Ležiš kraj stare granice
pamtiš i mačeva varnice!
Zverstva. I nepogode.
Trnovit put do slobode!

Prođe vek i više –
varošicom sloboda miriše.
Prođe i meni, dvadeset četiri leta:
zauvek ću te voleti, dok je veka i sveta.

Kulturu smatra važnom za život svakog čoveka i smatra da ona obogaćuje život.

Raduje ga što je ulaskom u pesničke vode otkrio da postoje razni konkursi i što u Srbiji uprkos svemu još uvek postoji i živi pesnička kultura. Prostor za stih i lepu reč je prostran i otvoren zbog čega se Marko nada da će mu se i drugi pridružiti te poručuje svim mladim ljudima koji vole umetnost da se informišu i slobodno pišu.

Marko Šijačić 

Postavio: Administrator dana 2019.05.01   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin