Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

DA LI SMO NA DOMAK REŠENJA PROBLEMA STAROG VIŠE OD POLA VEKA!?


Juče je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta remedijacije/ revitalizacije Velikog bačkog kanala. Svoje potpise su stavili šefom Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricio, ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Goran Trivan, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i predsednikom opštine Vrbas Milanom Glušac.


Predmet projekta remedijacije Velikog bačkog kanala je deonica koja spada među najzagađenije, u dužini od šest kilometara, od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas. Svrha projekta je izrada tehničke dokumentacije za uklanjanje oko 400.000 kubnih metara zagađenog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, remedijaciju muljnog taloga i za rešenje konačnog odlaganje prerađenog muljnog taloga.

Ovaj projekat će biti treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala, nakon proširenja kanalizacione mreže i izgradnje magistralnog kolektora, kao i izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda u Vrbasu.

Memorandum je potpisan nakon predstavljanja programa podrške Evropske unije našoj zemlji u pripremi projekata, koje se održalo pod nazivom „EU za tebe – za modernu i održivu Srbiju“.

Prema rečima Vladimira Galića, AP Vojvodina će od Evropske unije dobiti 1,1 milion evra za projektovanje remedijacije Velikog bačkog kanala. Samim tim, nakon ovog projekta, stiče se mogućnost na povlačenje dodatnih 27 miliona evra od EU radi implementacije samog projekta.

SRBOBRANSKI GLASNIK IZ 1936.GODINE


Problem zagađenja Velikog bačkog kanala nije od juče, a o tome svedoči pisanje Srbobranskog glasnika između dva Svetska rata...

Na ovaj način, uz stručnu i finansijsku podršku EU konačno će biti rešen problem zagađenja Velikog bačkog kanala kod Vrbasa, koji je proglašen crnom ekološkom tačkom Evrope. Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uradili su potrebne pripremne radnje, kako bi ovaj projekat i dobio podršku EU, istakao je sekretar Galić.

- Ovo je najbolji način da obeležimo 05. jun - Svetski dan zaštite životne sredine. Snaga institucija u čije su ime nastupali potpisnici Memoranduma, prevashodno mislim na Vladu Republike Srbije, Pokrajinsku vladu i Delegaciju Evropske unije, garancija su da će ono o čemu Vrbas i okolina razmišljaju i priželjkuju decenijama, a to je čišćenje Velikog bačkog kanala, konačno biti rešeno na dobrobit svih građana. Opština Vrbas biće verni partner svih učesnika u projektu, spremna da ispuni svaki preduslov za stvaranje ambijenta za početak radova, kao što smo to do sada radili kada se govori o izgradnji Centralnog prečistača za preradu otpadnih voda, izgradnju kanalizacije i svih drugih, manjih i većih, infrastrukturnih potreba. Ovo je veliki dan za opštinu Vrbas i hvala svima koji svojim delima potvrđuju spremnost da pomognu našem gradu, ali i Vojvodini i Srbiji u celini, rekao je za Vrbas.net, nakon potpisivanja memoranduma, Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

Veliki bački kanal, deo je kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, dugačak je 118 kilometara, a deonica kod Vrbasa, zbog višedecenijskog industrijskog i komunalnog zagađenja, spada među najveće ekološke probleme u ovom delu Evrope. Kanal je u najvećoj meri zagađen teškim metalima, ugljovodonicima i patogenim organizmima. Zbog sedimentacije dubina vode na određenim delovima kanala iznosi samo 30–40 centimetara. Plovidba je nemoguća, vodotok je u značajnoj meri smanjen, a životni uslovi u Vrbasu oko kanala su izrazito nepovoljni.

S.N. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.06.06

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin