Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DAN SEĆANJA NA POSTRADALE U OLUJI!


Tačno u podne oglasile su se sirene, a u crkvi je održan parastos svim žrtvama progona Srba, pre 19 godina, tokom vojne operacije "Oluja"


Danas se navršilo 21 godina od početka hrvatske vojne akcije “Oluja” koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U znak sećanja u Srbobranu je danas položeno cveće na spomen obeležje stradalima tokom perida ratova dvedesetih godina. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Pre tog svečanog čina u pravoslavnom hramu otac Jovan održao je parastos stradalima, a tačno u podne oglasile su se sirene u znak sećanja na progon Srba i sve stradale tokom vojne akcije "Oluja".

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom 1995.godine napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji.

Vojna akcija “Oluja” ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske “Oluja” nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.05

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen