Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ODRŽANA AKADEMIJA POVODOM 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC


Srpska pravoslavna crkva proslavlja veliki jubilej, a proslavi se pridružio i Srbobran. Blagoslovom njegovog preosveštenstva dr Irineja pravoslavnog episkopa bačkog, Srpska pravoslavna parohija srbobranska u saradnji sa Domom kulture priredila je Svečanu akademiju tim povodom.


Na akademiji su u nedelju uveče govorili uvaženi gosti, akademik Matija Bećković i dr Boris Stojkovski, a svojim nastupima poseban doprinos svečanosti su dali Gradski hor ZORA kojim je dirigovala Jasmina Stolić - Pivnički i KUD BARD.

Svoju besedu akademik Bećković u najvećem delu posvetio je liku i delu utemeljitelja Srpske pravoslavne crkve, Svetog Save, ali dobar deo svog govora i jednom od najomiljenkijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu, podsećajući nas na neke njegove čuvene izjave koje odjekuju i dan danas u našem narodu kao upozorenje i putokaz.

"Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi."

Gradski hor ZORA otvorio je akademiju nadahnutim izvođenjem Svetosavske himne i Bogorodice djevo kompozotora visokopreosvećenog mitropolita volokolamskog Ilariona.

Po prvi put pred srbobranskom publikom, na ovoj akademiji članovi KUD-a BARD nastupili su sa svadbarskim pesmama i igrama iz Prizrena. Sa ovom koreografijom oni su bili nedavno pobednici na takmićenju folklora 16. Jaseničko prelo u Smederevskoj Palanci.

S.Š.

 

  

Postavio: Srbobran.net dana 2019.06.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin