Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2134/odrana-akademija-povodom-800-godina-autokefalnosti-spc/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽANA AKADEMIJA POVODOM 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SPC


Srpska pravoslavna crkva proslavlja veliki jubilej, a proslavi se pridružio i Srbobran. Blagoslovom njegovog preosveštenstva dr Irineja pravoslavnog episkopa bačkog, Srpska pravoslavna parohija srbobranska u saradnji sa Domom kulture priredila je Svečanu akademiju tim povodom.


Na akademiji su u nedelju uveče govorili uvaženi gosti, akademik Matija Bećković i dr Boris Stojkovski, a svojim nastupima poseban doprinos svečanosti su dali Gradski hor ZORA kojim je dirigovala Jasmina Stolić - Pivnički i KUD BARD.

Svoju besedu akademik Bećković u najvećem delu posvetio je liku i delu utemeljitelja Srpske pravoslavne crkve, Svetog Save, ali dobar deo svog govora i jednom od najomiljenkijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu, podsećajući nas na neke njegove čuvene izjave koje odjekuju i dan danas u našem narodu kao upozorenje i putokaz.

"Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi."

Gradski hor ZORA otvorio je akademiju nadahnutim izvođenjem Svetosavske himne i Bogorodice djevo kompozotora visokopreosvećenog mitropolita volokolamskog Ilariona.

Po prvi put pred srbobranskom publikom, na ovoj akademiji članovi KUD-a BARD nastupili su sa svadbarskim pesmama i igrama iz Prizrena. Sa ovom koreografijom oni su bili nedavno pobednici na takmićenju folklora 16. Jaseničko prelo u Smederevskoj Palanci.

S.Š.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign