Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KIŠA OBELEŽILA IVANJDAN U NADALJU


Nadalj je i ove godine obeležio seosku slavu. Sunčan dan, ali kiša u predvečerje uskratila je pun doživljaj. Program koji je trebao da se održi na bini u centru sela morao je da bude skraćen i premešten u sportsku salu.


U našoj opštini, dva narodna praznika, tj. dve krsne slave, obeležje su meseca jula. Ivanjdan, a zatim i Petrovdan, dani su kada građani naše opštine zaborave probleme i svakodnevnicu, utapajući se u ulicama obogaćenim raskalašnom vrevom šetača koji poput kakvih hodočasnika, svake godine u ovo vreme izlaze u obilazak različitih i šarenih štandova prodavaca.

Često se tu ne radi samo o kupovini potrepština i raznoraznih tričarija, dečijih igračaka i slatkiša, već je akcenat stavljen na sam čin obilaska i razgledanja u okviru kojeg se ljudi susreću i povezuju jedni sa drugima. U pitanju je ritual, pri kome se svi oblače lepo, lagano i letnje provodeći vreme u druženju.

Kasnije, umorne od šetnje, kupovine i razgledanja, uvek ih sačeka neki koncert tokom kojeg mogu da se uživajući odmore i opuste.

Ove godine, naša opština se potrudila i od ova dva datuma napravila višenedeljni festival tokom kojeg će svaki dan biti ispunjen bogatim kulturnim sadržajem. U planirani program za Ivanjdan uvrštene su tri tačke ali kiša i jako olujno nevreme, zamalo su omeli planove organizatora.

Isprva je u 18:00h održano večernje bogusluženje u Crkvi "Rođenje svetog Jovana Krstitelja",  nakon čega je ideja bila da na bini u samom centru nastupe i "Amateri svome gradu", a posle njih i tribjut bend "Bijelo Dugme", što zbog zbog vremenskih neprilika koje su otpočele tokom kasnog popodneva, nije bilo moguće.

Bili smo u Nadalju i potvrđujemo da je kiša bila takva da bi da su nastupili, i amateri i publika bili mokri do gole kože.

Ipak, Nadaljčani i Dom Kulture kao organizator, nisu se dali prevariti i rešili su da oni budu ti, koji će prevariti kišu! Loše vreme nije moglo biti prepreka. Građani sa amaterima ispunili su sportsku salu gde kiša nije mogla da kroči.

Tamo se slavska atmosfera nastavila u dobrom raspoloženju i bez većih problema.

Ivanjdan, kao svoju slavu, Nadaljčani proslavljaju 7. jula, po gregorijanskom kalendaru iliti 24. juna po julijanskom. Radi se o prazniku posvećenom Svetom Jovanu Krstitelju, u čiju čast se obeležava datum rođenja ovog velikog hrišćanskog sveca. Tradicionalno, na ovaj dan se na vrata kuće ili kapiju ulaza, kači unapred pripremljeni venac od ivanjskog cveća, takozvani, Ivanjski Venac.

Ovim običajem simbolički se obeležava vrhunac leta, kao krunisanje ili ovenčanje, prirode, najlepšim delom godine...

U okviru Petrovdanskih svečanosti sledi:

Četvrtak, 11. jul – Srbobran:

20:00 – Izložba povodom 175 godina od rođenja Kralja Petra I oslobodioca, i tribina Hadži Lazin Zorana, u galeriji Doma kulture.

Petak, 12jul – Srbobran:

18:00 – Večernje bogusluženje u Crkvi „Svetog Bogojavljanja“,
19:00 – Amateri svome gradu, kulturno-umetnički program,
21:30 – nastup na Trgu Slobode, Gradski hor „Zora“,
23:00 – koncert grupe „Balkanika“.

Subota, 13jul – Srbobran:

15:00 – XV Petrovdanske konjičke trke na hipodromu,
18:00-20:00 – Animatori za decu na Trgu Slobode,
21:00 – koncert Tribute band-a „Bijelo Dugme“ iz Novog Sada,
23:00 – koncert grupe „Divlje jagode“.

Nedelja, 14jul – Srbobran:

21:00 Bioskop na otvorenom - košarkaški teren iza sportske Hale.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.07.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin