Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2169/gospodin-igene/

Verzija za tampu / To ScreenviewGOSPODIN IGENEŠ


Pre tačno 100 godina došao je u posetu Srbobranu u to doba regent Aleksandar Karađorđević. Ovo je priča Milenka Genčića o toj čuvenoj poseti i kako je Paja Šeguljev Čika, dobio još jedan nadimak na večeri koju je u čast regenta priredio, u to vreme jedan od najbogatijih Srbobranca Stevan Dunđerski.


Ceo Srbobran bio je na nogama 27. jula 1919. godine, kada se na Trgu pojavio vod konjice Kraljeve garde, koji je najavljivao da će narednog dana Srbobran posetiti regent Aleksandar Karađorđević, budući kralj Kraljevine Jugoslavije.

Doček za pamćenje. Kuće okrečene, iskićene cvećem, ćilimima i zastavama. Podignuta je i tribina.

Regent Aleksandar stigao sa svitom iz pravca Vrbasa. Ispred salaša Joce Pivničkog, prvi susret sa Srbobrancima. Čekalo ga je 40 fijakera i karuca. Kolona se polako  kretala prema Srbobranu. Prvo su išle karuce Dančike Dunđerskog u koje je upregao pet vranaca u kojima je sedeo regent Aleksandar. Oduševljenje među građanima, koji su satima čekali da pozdrave cenjenog gosta iz Beograda.

Nakon pozdrava sa predsednikom opštine Kostom Gavanskim  na Trgu gde je bila postavljena tribina, Regent je prešao u kuću Steve Dunđerskog, veleposednika čiji je bio gost.

Kuća Dunđerskih u Srbobranu

Za dvadeset dvoje gostiju iz Beograda domaćin je priredio svečanu večeru u svojoj kući. Večeri su prisustvovalii najuglednije ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog, verskog i privrednog života Srbobrana.

Domaćin Stevan, predstavio je regentu svoje goste koji će prisustvovati večeri: Živko Prodanović, dr Toša Nikolić, učitelj Lazar Popsavin, Vitomir Runić, Paja Dobanovački ekonom-domaćinov zet, Pera Nikolić - nadničar, pravoslavno i katoličko sveštenstvo, kao i desetak drugih uglednih gostiju iz Srbobrana.

Regent Aleksandar u obilasku Bačke, krajem jula 1919. god. (obilazak Sombora)

Došao je red i na zadrugara Paju Šeguljeva Čiku, koji pruži ruku i reče:

                “ Paja Šeguljev, ovdašnji krojač “ .

                “ Gospodine da li ste vi Srbin”?- alucirajući na pređašnji Pajin razgovor sa katoličkim sveštenikom na mađarskom jeziku.

                “ Igen gospodine” , reče Paja, a svi gosti slatko se nasmejaše.

Domaćin objasni regentu da “igen” na srpskom znači “da”.

Od tog dana pa sve do svoje smrti  Paja Šeguljev Čika nosio je nadimak “Gospodin Igeneš”.

Milenko Genčić
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign