Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

KAFANA U ŠANDOROVU


Evo priče o Deda Vrući, koji je bio poznat u svoje vreme po muškoj lepoti, ali i po pravom majstorstvu za igranje karata. Priču zabeležio Milenko Genčić


Jovan Tutorov poznatiji kao Deda Vruća bio je strastan kartaroš. No svako ima svoj  hobi. Deda Vruća je znao satima da sedi u kafani i kibicuje kad neko karta. Doduše, tako je bilo kada je počinjao svoju kartarošku karijeru. Lako je učio a još brže napredovao, tako da je postao strah i trepet za mnoge kartaroše. Svi su se bojali da sa njime sednu za kartaroški sto. Znalo se unapred da će ih brzo opelješiti,  jer je Vruća i živeo od karata.

Jednoga dana sretne Mišu Čobanova, koji je bio na odsustvu, inače je služio vojsku u Subotici u redovima austrougarske monarhije. Znao je da Miša voli da se karta te iz radoznalosti upita:

- E pa moj sinovče kako ti je u Subotici, kako provodiš vojničke dane, ima li Bunjevaca koji vole da se kartaju, raspituje se Deda Vruća.

- Ima, ima, samo sa njima ja teško izlazim na kraj, reče Miša.

- Slušaj sinovče, eto mene u Subotici, da te posetim, ja ću biti tvoj tetak. Vi igrajte karte ja ću sedeti pored tebe i kibicovati. Posle nekog vremena ti se digni i izadji radi sebe, a mene zamoli da ti pridržim karte.

Tako i bi. Subota , mala kafanica u Šandorovu. Sedi veselo društvo igra “ferbl” posebna kockarska igra, gde se brzo može izgubiti a i zaraditi novac.

U kafanu ulazi Jovan Tutorov Vruća, Miša kad ga opazi skoči pozdravi se sa svojim partnerom, a prisutnima reče da mu je to tetak iz Srbobrana koji mu je došao u posetu.

Miša nastavi kartanje sa trojicom Bunjevaca. Sreća promenljiva, čas jedan dobije čas gubi, tako je to u kartama. Mišu beše stala karta i on se seti deda Vrućinog dogovora.

- Tečo, bil' mi pridrž'o malo karte, dok se ja ne vratim iz klozeta, govori deda Vrući koji je do tog vremena, tobož nezainteresovano kibicovao.

Promešaju se karte, Vruća izgubi nekoliko forinti, i drugi put se mešaju karte i ponovo izgubi desetak forinti. Promešaju se karte  treći put, ali ovog puta dobi i povrati sav novac. Napravi se tobož iznenađen. Karte se i dalje mešaju, a deda Vruća dobija partiju za partijom. Završi se operacija “sečenja Bunjevaca”, koji brzo ostaše bez ijedne krajcare.

- E pa sinovče, evo ti stotinu forinti, tek toliko da ti se nađe, znam ja vojniku nikad dosta novaca, reče Vruća opraštajuči se od Miše.

- Da izeš tetku noge, rekoše u glas trojica opelješenih Bunjevaca prativši gosta iz Srbobrana. 

Postavio: Administrator dana 2019.03.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 36
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen