Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2195/danas-je-sveti-ilija/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS JE SVETI ILIJA


Sveti Ilija, starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma poštovan u pravoslavlju, slavi se 2. avgusta.


Svetog Iliju ili Gromovnika narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji, kom je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine.

Veruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Narod kaže da od Svetog Ilije polako prolaze vrućine, pa otuda i ona izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“.

Sveti Ilija slava je i mnogih domaćina u Srbiji. Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Veruje se da će doći pred drugi Hristov dolazak, a biće mu data vlast od Boga da zemlju udari svakom mukom, da ljude osvesti i privede pokajanju.

 

Narod mu se moli da "otkloni pravedni gnev Božiji i izbavi sve gradove i sela naša od suše i gladi, od strašnih bura i zemljotresa, od smrtonosnih rana i bolesti, od napada neprijatelja i međusobne borbe".

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign