Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/2238/dodeljene-nagrade-najboljim-novelistima/

Verzija za tampu / To ScreenviewDODELJENE NAGRADE NAJBOLJIM NOVELISTIMA


U konkurenciji 35 novela, ove godine, na literarnom konkursu, koji je organizovan u okviru manifestacije Dani novele, u organizaciji Kulturnog centa Gion Nandor, prvo mesto osvojio je Andraš Sombat iz Šoprona (Mađarska), druga nagrada pripala je Ištvanu Balažu iz Švedske, a treća Ildiki Balaž, književnici rođenoj u Rumuniji koja živi i radi u Mađarskoj.


Svečanost proglašenja pobednika i dodele nagrada održana je u Spomen kući Gion Nandora.Ovo je osmi put da su organizovani Dani novele u znak sećanja na književnika i značajnog pisca na mađarskom jeziku koji je potekao iz naše sredine. Konkurs je otvoren 1.februaram na dan rođenja Gion Nandora, a radovi su pruistigli Slovačke, Švedske, Rumunije, Mađarske i Srbije...

- U proteklim godinama jedini muzej u Srbobranu sa delima i ličnim stvarima čuvenog pisca, posetilo je blizu 6.000 ljudi, oko 700 posetilaca godišnje, što je impozantno. Najviše je bilo srednjoškolaca, gimnazijalaca, ali i ljubitelja Gionovih romana. Prvi konkurs za novele smo pokrenuli 2012. godine i odmah je doneo sjajne rezultate i dobio međunarodni karakter. Do sada je na desetine odabranih novela objavljeno u pet izdanja, imamo jedan roman, dva omladinska romana, i sedam knjiga prevedenih na srpski jezik, rekao je između ostalog predsednik KC Gin Nandor, Deže Nemet.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški takođe je ovom prilikom prisutnima uputio par prigodnih rečenica:

- Rad svih ljudi okupljenih u Kulturnom centru i Spomen kući zaslužuje sve pohvale i podršku, jer je od neprocenjive važnosti sačuvati zaostavštinu Nandora Giona i kroz njegova dela, konkurse i druge programe i projekte, promovisati mađarsku kulturu i jezik, a kroz prevodilačke aktivnosti, prožimati ih sa srpskim jezikom i kulturom. Svoj doprinos svemu tome daje i opština Srbobran negujući prijateljske odnose sa mađarskim gradovima Orošhazom i Janošhalmom, kao i sa Tazlarom kroz projekat koji će uslediti i koji zajednički pripremamo, rekao je Paroški.

P.L.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign