Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

DANAS NEMOJTE DA PLAČETE I JEDITE GROŽĐE!


Jedan od 12 velikih Hristovih praznika, Preobraženje, obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici posnom trpezom i osvećivanjem grožđa i drugog voća koje se deli.


Na dan 19. avgusta, pravoslavni vernici obeležavaju praznik Preobraženja gospodnjeg, koji je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Prema Jevanđeljima, on je tada poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana na Tavor i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg", a nebesa su se otvorila i začuo se glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni... njega poslušajte".

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom, a na kraju svete liturgije služi se obred sveštanja grožđa. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora. Na ikoni Preobraženja predstavljen je Gospod Isus Hristos na gori, okružen svetlošÄ‡u, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani - da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 67
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen