Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/231/danas-nemojte-da-plaete-i-jedite-groe/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewDANAS NEMOJTE DA PLA─îETE I JEDITE GRO┼Ż─ÉE!


Jedan od 12 velikih Hristovih praznika, Preobra┼żenje, obele┼żavaju Srpska pravoslavna crkva i vernici posnom trpezom i osve─çivanjem gro┼ż─Ĺa i drugog vo─ça koje se deli.


Na dan 19. avgusta, pravoslavni vernici obele┼żavaju praznik Preobra┼żenja gospodnjeg, koji je posve─çen se─çanju na doga─Ĺaj Hristovog preobra┼żenja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Prema Jevan─Ĺeljima, on je tada poveo svoje u─Źenike Petra, Jakova i Jovana na Tavor i pred njima se pojavio preobra┼żen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg", a nebesa su se otvorila i za─Źuo se glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni... njega poslušajte".

Preobra┼żenje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je prazni─Źna trpeza uvek posna, oboga─çena ribom i vinom, a na kraju svete liturgije slu┼żi se obred sveštanja gro┼ż─Ĺa. U crkvenim bogoslu┼żenjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posve─çene ovom jevan─Ĺelskom doga─Ĺaju.

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobra┼żava pa se ka┼że - preobra┼żava se i voda i gora. Na ikoni Preobra┼żenja predstavljen je Gospod Isus Hristos na gori, okru┼żen svetloš─çu, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni le┼że na zemlji.

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko danas odspava, preobrazi─çe se, pa ─çe cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko pla─Źe, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani - da im ne pre─Ĺe u naviku i da ne postanu raspiku─çe.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign