Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

UPOZNAJTE ISTORIJAT I ŽIVOT SLOVAKA U VOJVODINI


Izložba Muzeja vojvođanskih Slovaka kojom su obeleženi identitet i istorijat ove nacionalne zajednice, otvorena je danas, u ponedeljak, u 12:00h, u galeriji Doma kulture. Tri stogodišnjice (stogodišnjica održanja slovačkih narodnih svečanosti, stogodišnjica Gimnazije "Jan Kolar" i stogodišnjica od početka rada štamparije u Bačkog Petrovcu) čine trostruki jubilej koji je poslužio kao povod i motiv za održanje jedne ovakve izložbe koja nam ukazuje i podseća nas na značaj Slovaka u Vojvodini.


Gosti iz Bačkog Petrovca, predsednik opštine Bački Petrovac, Srđan Simić i direktor Muzeja vojvođanskih Slovaka, Ana Sen-Pinćir, prisustvovali su otvaranju ove izložbe zajedno sa predsednikom opštine Radivojem Paroškim kao i čelnim ljudima Doma kulture u Srbobranu.

Direktor Doma kulture, Milica Zarić, prva je koja se obratila posetiocima izložbe, zahvalivši se svima na dolasku, a nakon njenog kraćeg obraćanja prisutnima se obratio Paroški:

- Mi takođe živimo u međunacionalnoj zajednici, kao što je to i Bački Petrovac. Sada imamo priliku da vidimo istorijat i priču o tome kako su vojvođanski Slovaci živeli u ovim krajevima i kako se danas praktično sve dešava u Bačkom Petrovcu i onim drugim mestima gde danas u Vojvodini žive Slovaci. Meni je velika čast i zadovoljstvo što imamo tu priliku i što je Dom kulture domaćin ove izložbe i nadam se da će se naši prijatelji iz Bačkog Petrovca lepo osećati u našoj sredini, a da će naši građani steći nova znanja i određena iskustva kada je u pitanju život Slovaka u Vojvodini.

Nakon izlaganja Paroškog, Srbobrancima se obratio Srđan Simić, predsednik opštine Bački Petrovac, predstavljajući svoju opštinu kao mesto čije većinsko stanovništvo čine Slovaci,

U nekoliko kratkih i jezgrovitih rečenica, on je skrenuo pažnju posetiocima izložbe na to da je Bački Petrovac osim po dobrom kulenu, danas - kao i nekada - jedini i glavni proizvođač hmelja u Srbiji, da u ovoj opštini i dalje postoji nekoliko metlara, da je ova opština nekada imala najveću fabriku metli u Evropi, te da je Bački Petrovac nekada imao i centralnu ulogu u proizvodnji sirka.  

Pri kraju svog izlaganja Simić se osvrnuo na dobre, prijateljske odnose koji postoje između opština Bački Petrovac i Srbobran, izjavivši:

- Želim da Vam se za kraj zahvalim na pozivu i vrlo mi je drago što Bački Petrovac dobija jednog starog, a opet novog prijatelja, opštinu Srbobran i nadam se da ćemo naše aktivnosti usmeravati na način da i vi nešto prikažete u Bačkom Petrovcu.

Oni koji su propustili otvaranje mogu to nadoknaditi i pogledati postavku do 25. 10. 2019.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.10.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin