Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

OBELEŽEN NESVAKIDAŠNJI JUBILEJ - 150 GODINA BIBLIOTEKE


Narodna biblioteka u Srbobranu, proslavila je 150 godina od osnivanja prve čitaonice i knjižnice u Srbobranu. U tu čast, pripremljena je izložba književnih dela zavičajnih pisaca, kao i značajnih istorijskih dokumenata koji svedoče o ranom radu ove kulturne ustanove.


Đačkim recitalom učinjen je osvrt na istorijski razvoj i nastanak naše biblioteke, a događaj  je otvorila direktorka Narodne biblioteke Eva Kiš:

- Dragi prijatelji biblioteke, drago mi je da mogu pozdraviti sve vas koji osećaju ovu biblioteku kao svoju.Upoznaćemo vas sa kratkom istorijom biblioteke, a na izložbi možete videti stare dokumente, knjige koje su spomenici kulture u Srbobranu, knjige naših zavičajnih pisaca, ali i razne slike i fotografije.

Učenici viših razreda OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" uputili su prisutne u istorijat biblioteke u Srbobranu, a posetioci su imali priliku da o onome što slušaju posvedoče i svojim očima posmatrajući izložene arhivske dokumente.

Sažetu verziju pročitanog teksta, istoriju biblioteke u Srbobranu od 1869. godine do danas, prilažemo u navodu ispod:


 
Svoju prvu biblioteku, u vidu čitaonice sa crkveno-školskom knjižnicom, Srbobranci su dobili odlukom skuštine 01. 05. 1869. Ova prvobitna čitaonica neometano je radila sve do Prvog svetskog rata, kada je zbog vanserijskih okolnosti morala da prestane sa svojim aktivnostima. Uprkos kratkom prekidu, ona ubrzo nakon okončenja rata nastavlja sa -  doduše, nešto slabijim - radom i u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata nastavlja da vrši svoju funkciju, a u istom periodu, na prostoru naše opštine nastaju i druge, manje đačke biblioteke. 1945. godine novoosnovani Kulturno-prosvetni savet opštine inicira zasnivanje Narodne knjižnice i čitaonice.Tada se javljaju i prvi problemi, od kojih su se neki zadržali i do današnjih dana, a za to vreme najupadljiviji i najistaknutiji nedostatci biblioteke bili su neadekvatan prostor, mali broj knjiga i mali broj čitalaca.

Nešto kasnije, 20. 05. 1952. biblioteka dobija nove prostorije u centru grada, u glavnoj ulici. Učitelj u penziji, Roman Sladić, biva postavljen za knjižničara, a biblioteka počinje da radi punom parom. Za vreme radnog delovanja ovog, slobodno možemo reći, prosvetitelja sa područja opštine Srbobran, razvija se književni fond, povećava broj čitalaca, osnivaju čitalačke grupe i pokreću čitalačke radionice. Za vreme svog života zbog svog nesebičnog zalaganja i posvećenosti, Roman Sladić stiče više zvaničnih i nezvaničnih pohvala i priznanja. Ljubav prema svom pozivu i odgovornost koju je Sladić osećao, izrazio je prilikom predavanja "Lice bibliotekara i propaganda knjiga" u Bečeju, kada je izjavio da "bibliotekar mora biti spreman da pedagoški deluje na čitaoca".

1953. godine biva pokrenuto pitanje prisjedinjenja stare crkveno-školske čitaonice sa Narodnom knjižnicom i čitaonicom. Pitanje je do današnjeg dana ostalo nerešeno, pa je stara Srpska biblioteka iz 1869. ostala neiskorišćena i zapostavljena u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine.

1. 03. 1955. Narodnoj biblioteci pripaja se mađarska biblioteka koja je do tada bila u sastavu Mađarskog kulturnog društva "Doža Đerđ" i ona tada dobija nov naziv "Narodna biblioteka Srbobran". Iste godine biblioteka biva premeštena na sprat Zadružnog doma.

U godinama koje slede, biblioteka je imala značajan uticaj na život u Srbobranu, a svaki deseti Srbobranac je bio aktivni čitalac. Književni fond se povećao do te mere, da je još jedanput nastala potreba za novim prostorom zbog čega je 1960. godine biblioteka dobila i druge prostorije u prizemlju Zadružnog doma.

U februaru 1961. spajanjem Narodne biblioteke Srbobran sa bibliotekom "Jovan Popović" iz Turije i bibliotekom "Svetozar Miletić" iz Nadalja, nastaje Opštinska Narodna biblioteka u Srbobranu.

1966. osnivaju se Domovi kulture u u sva tri mesta naše opštine, a biblioteke ulaze u njihov sastav. Bivaju objedinjeni 1976. godine kao jedinstveni Dom kulture "Petar Drapšin", koji je pored bibliotekarske vršio i razne druge delatnosti poput obrazovnih, kinematografskih itd.

Jedinstvena Narodna biblioteka osniva se ponovo 1980. godine, kao zaseban deo Doma kulture, a 1986. godine, biblioteka se seli u svoju sadašnju zgradu.

1. januara 1997. godine biblioteka dobija status samostalne ustanove i tako radi do dana današnjeg.

Lista bibliotečkih radnika od 1945. do danas:

Kurjački Milorad, Mileva Kurjački, Filipendin Marko, Roman Sladić, Pele Iren, Živko Mihajlović, Momić Rožika, Pulai Janoš, Gavlik Jožf, Stankov Ljubica, Darinka Preradović, Mirjana Deretić, Nada Kaćanski, Ljiljana Tufegdžić, Danica Miković, Gordana Šandin, Ratka Radović, Terezija Prajšl, Vukica Gluvić, Kosta Šandin, Otilija Androcki, Irena Jović, Eržebet Gavanski, Milana Gajinov, Anka Zurković, Kiš Eva.

Današnji fond biblioteke sastoji se od:

1. Književnog fonda za odrasle koji broji ukupno 29.651 knjigu, od toga 22.742 na srpskom jeziku, odnosno 6.909 knjiga na mađarskom jeziku.
2. Književnog fonda za decu koji broji ukupno 6.057 knjiga, od toga 4.186 na srpskom jeziku, odnosno 1.872 knjige na mađarskom jeziku.
3. Zavičajnog fonda od 809 knjiga i časopisa, doktorskih i magistarskih radova koji čine radovi pisaca i naučnika.

Lista zavičajnih pisaca:

Stevan Vladislav Kaćanski Bard, Vegel Laslo, Gion Nandor, Milan Dunđerski, Milena Šurjanović, Dušan Mudrinski, Sima Ćosin, Goran Blagojević, Radoslav J. Subić, Slimak Šandor, Mita Sekulić, Horvat Futo Hargita, Milan Đorđević, Nikola Grdinić, Milenko Genčić, Radoslav Filipendin.

U prostorijama naše biblioteke i čitaonice, književno veče održali su Desanka Maksimović, Miroslav Antić, Pero Zubac, Branko Ćopić, Vladimir Kopicl, Florika Štefan, Ferenc Feher, Duško Trifunovič, Žarko Trebjašanin i mnogi drugi.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.10.24

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin