Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

BALOVI SRBOBRANSKI!


Na papir, u svoje vreme, ovu priču je stavio Milenko Genčić, a danas čitalačkoj publici kao dokument o jednom vremenu publikuje Srbobran.net


Balovi između dva svetska rata održavali su se često, na njima su prikazivane najnovije toalete šivene po najnovijoj Bečkoj, Peštanskoj i Pariskoj modi.Tako su održavani balovi, a svaki je imao specifično obeležje.Nabrojaćemo samo nekoliko. Održavani su zanatski, trgovački, novogodišnji, svetosavski, vidovdanski, grožđe bal, jabuka bal i drugi.

Evo priče o sportskom balu, sportskog kluba “Srbobran” koji je održan 9.marta 1941.god.

Srbobranski fudbalski klub održao je SPORTSKI BAL 9.marta 1941.godine u prostorijama Zanatlijske zadruge, sa početkom u 8 časova uveče. Tako je pisalo na specijalnoj pozivnici kojom su pozivali goste da prisustvuju, sa celom porodicom. Cene ulaznica iznosile su 25, 20, 15, 12, 10, a za đake cena je bila svega 5 dinara. Kako je rečeno u pozivnici dobrovoljni prilozi primaju se sa zahvalnošću, jer sav čist prihod namenjen je za kupovinu sportske spreme.
"Naš sportski bal, nije delo egoizma, ni skučenosti, već koristi fizički i duhovno našoj omladini i našem narodu", rečeno je u ovoj svečanoj pozivnici.

Program samo kako se zamisliti može sa puno duha i zabave. Počeo je sportskim raportom u izvođenju Stojana Pleštića i Gruje Šeguljeva, a zatim je Vera Vukov na klaviru odsvirala Rahmanjinovu Polišinelu. Sportski skeč, slobodan udarac od Gavre Kaplarskog izveli su Katica Kulačin, Seka Kutuzova, Ozren Đorđević i Braca Kutuzov. Divan monolog izveo je Voja Trifunović pod nazivom “Napisao sam jedan komad”. Na kraju prvog dela programa, Stojan Pleštić i Gruja Šeguljev otpevali su šlager “Za čarne oči tvoje”.

Nakon kraće pauze izveden je pozorišni komad od Jovana Sterije Popovića “ZLA ŽENA” u kome su učestvovali: Milenko Debeljački kao Grof Trifić, Danica Cvetnarov - Sultana, njegova žena, Katica Kulačin tumačila je sobnu služavku Persidu, Milorad Stankov služitelja Stevu, Nedeljko Vujkov čizmara Sretu, dok je Mara Zličić igrala Pelu, Sretinu ženu.

Na balu je izabrana maskota kluba, a nagrađen je i najbolji plesni par.
Pozivnica je posebno interesantna, na kojoj su štampane reklame. Prvi oglas uputio je Voja Stanković hotelijer:

- AKO ŽELITE DOBAR PROVOD I RAZONODU, dođite u kafanu “KORZO”, gde ćete biti usluženi sa najboljom kuhinjom, najboljim vinom “Smederevka”, specijalnim Dunđerskim pivom, odličnom srbijanskom rakijom, kao i najfinijim likerima. Pored toga svaki dan gurmanski specijaliteti sa roštilja naše strine Kosane, učiniće vas zadovoljnim. Svako veče koncertira čuvena damen kapela “Šerif” u kojoj sudeluju zvezde: Zlata, Beba i Vlasta, klaviristkinja Olga i čuveni violinista Stojanović, kao i poznati harmonikaš Žika.

- Vrlo lako se ožene i ostaju sretni u braku svi oni koji se briju i šišaju u čistoj, higijenskoj i modernoj berbernici Djure Dundjerskog, do kafane “Korzo”.

- NOVA APOTEKA pruža svakome najpotrebnije kozmetičke specijalitete: “MIMOZA” krem za dan i noć, “STOMIN” čuvene kapljice protiv bolova u stomaku, “REUMIN” priznati lek za reumu. Miladinka Seka Filipović, magistar farmacije.

U Srbobranu u to vreme bila su dva bioskopa i svaki se oglasio na ovoj pozivnici na svoj način.

- “REKS” ton kino je novootvoreni kino koji uvek daje najbolje filmove. Sala ukusna, aparatura prvoklasna i publika uvek zadovoljna. “REKS” ton kino.

- “APOLO” ton kino je najuređeniji kino i daje izvrsne filmove. “Simfonija života” i “Grešni snovi” su dva izvrsna filma, koji se daju u “Apolo” ton kinu 7,8 i 9.marta ove godine.

- MUZIKA, GURMANLUK I VESELjE su tri “gracije”, koje ćete naći u poznatoj restoraciji i hotelu “BEOGRAD”, sve uz solidne cene, brzu i tačnu uslugu. Zakupnik: Ivan Jovanović.

Evo i jedne od najlepših reklama koje su štampane u pozivnici za Sportski bal, održan 1941.godine.

- MOMČE nejako, devojku ćeš osvojiti ako svratiš kod našeg “CVRPE” i uzmeš tvojoj simpatiji dosta bombona i još više čokolade. Pored toga on će te još i nasmejati i pružiti mogućnosti da probaš sreću SECOVANjEM. Atanacković Dragoljub “Cvrpa”.

I na kraju još jedan zanimljiv oglas:

- Sportisti i navijači kapiten Sport kluba “Srbobran” otvoriće uskoro modni krojački muški salon. Posetite ga i bićete zadovoljni. Ozren Đorđević krojač.

Milenko Genčić (1929 - 2001) 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.08.19   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 87
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen