Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

DANI KULTURNE TRADICIJE ZAVRŠENI IZLOŽBOM UDRUŽENJA „RUKA SPASA“


Poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih Dana kulturne tradicije, izložba „Povratak narodnoj tradiciji“, održana je juče u galeriji Doma kulture. Izložbu narodnih nošnji, ručnih radova i tradicionalnih vojvođanskih jela organizovalo je udruženje građana „Ruka spasa“ u saradnji sa Domom kulture u Srbobranu.


Milica Zarić, direktor Doma kulture u Srbobranu, otvorila je ovaj događaj sledećim rečima:

- Udruženje „Ruka spasa“ je za kratko vreme uspelo da organizuje brojne akcije. Ove vredne žene stigle su i do Kosova, gde su organizovale akciju za pomoć za Kosovo, a stigle su i do Subotice, do „Svratišta“, posetile su bolnice u Vrbasu i Novom Sadu, a evo, odlučile su se i da izlože nešto u Domu kulture. Ove žene rade vredno na očuvanju naše tradicije i iza nas su prikazani njihovi ručni radovi i nošnja za koju su se one odlučile da urade.

Prisutnima se obratila i predsednica udruženja, Savka Lazić:

- Želim sve da vas pozdravim u ime moje i u ime svih žena koje su zajedno sa mnom pripremile ovu izložbu. Ja se nadam da smo dale sve od sebe i trudićemo se da nastavimo dalje i kao i do sada što smo radili. Naše udruženje već ima jednu akciju koju ćemo sprovesti 21. decembra, na Trgu Slobode. Delićemo svoj deci opštine Srbobran, pa i šire, ko želi da dođe, poklon će biti kape i šalovi zajedno sa medenjacima koji će biti ukrašeni novogodišnjim ukrasima.

U izjavi za medije, ona je takođe dodala da:

- Ovu izložbu smo planirali kako se ne bi zaboravila tradicija naših baka i deka koji su godinama tu tradiciju negovali. Zbog toga smo tokom ove radionice uzeli da predstavimo bačku tradiciju. Radionicu smo namenili Domu kulture Srbobran, pošto oni svake godine obeležavaju Dane kulturne tradicije, pa da u okviru tih njihovih manifestacija mogu da se koriste našim radovima. Jedan deo izloženih radova smo izdvojili i za dva moderna plesna kluba, plesni klub „Dens“ i plesni klub „Zvezdice“. Jedan deo nošnje su posebno tražili, a to su grejači za noge. Jako puno radimo i mi se trudimo da to sve bude poklonjeno.

Različiti vezni radovi našli su izloženi na zidovima galerije Doma kulture, a posetioci izložbe imali su priliku da vide i okuse tradicionalna vojvođanska jela. Članica udruženja i profesor matematike u penziji, Radmila Alargić, predstavila je ove vezove istaknuvši da su među izloženim radovima najprisutniji svadbarski peškiri, kuvarice i naslovnjaci, te da je tu i jedna mala šustikla.

Među pripremljenim slanim jelima, našle su se pite sa mesom, štrudle sa mesom i sirom, razne pogačice i kiflice, a od slatkih jela bile su tu štrudle sa makom i orasima, kolači sa rogačem, standardni kuglof, kao i neizostavni bakin kolač. Za pripremu ovih starinskih jela bila je zadužena penzioner i članica udruženja „Ruka Spasa“, Branislava Jakšić.

a

Izložba će biti otvorena do kraja nedelje.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2019.10.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin