Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

LEGAT OPŠTINI SRBOBRAN!


U galeriji Doma kulture, u četvrtak 07.11. 2019. održan je pomen u čast 150 godina od rođenja Lenke Dunđerski i 110 godina od objavljivanja ljubavne pesme Santa Maria della Salute. Veče je otpočelo muzikom Pamele Kiš (sopran) i Aleksandre Rakić (klavir) koje su zajedničkim trudom iznele dve deonice iz opere “Lenka”, autora Miroslava Štatkića.


Moderator događaja, publicista Hadži Zoran Lazin, rekao je u svom uvodnom obraćanju:

- Nama Srbima je trebalo 150 godina da shvatimo i da otkrijemo da je Jelena Lenka Dunđerska, rođena na današnji dan, po starom kalendaru, 1869. Danas obeležavamo vek i po od njenog rođenja i to je samo prvi povod ove izložbe. Drugi povod je fantastična pesma nad pesmama, najlepša, srpska ljubavna pesma, poema, Laze Kostića, "Santa Maria dela Salute" koja je objavljena ravno pre 110 godina. Treći povod, meni posebno drag, jeste legat kolaža "Lenka" koji je Srbobranu učinila naša ugledna dramska umetnica i slikarka, Verica Milošević.

Tokom večeri on je govorio naširoko o izložbenoj postavci  “Spomen na Lenku i Lazu”  koju je pripremio i postavio ali o Lenkinom prstenu i tradiciji ljubavne pesme koja je proistekla iz inspiracije prožete ljubavlju Laze Kostića i Lenke Dunđerski, a prisutni su mogli čuti neke od pesama koje se bave ovom tematikom.

Učestvovali su recitator, Željka Jelić, pesnici Raša Perić i Goran Blagojević , kao i glumac Miodrag Petrović.

- Ja ću jednostavno da vam kažem. Raša i ja došli smo vam sa velikom verom i nadom i gonjeni neverovatnom energijom gospodina Hadži Zorana i željom vašom da vam poklonimo kolaže, odnosno, ja bih ovako poetski i u duhu ove večeri rekla, došli smo da vam ostavim na čuvanje Lenku iz mog sna. Molim vas da je primite, da je čuvate i da je volite kao što sam je ja volela i kitila i udešavala, a ona je na sve pristajala. Ja bih odabrala jednog vašeg predstavnika koji će biti garant da ćete je vi čuvati. A taj predstavnik je čuvar vašeg grada koji brine da vama bude lepo, da imate duha, kulturu. Istrajte u tome, molim vas. To je tako retko. Čuvajte, negujte to. Budite svoji, mislite svojom glavom, nađite lepotu u svakom danu, a ja verujem da će Lenka da vam da, makar osnov, dok je budete gledali. Gde ćete je smestiti, javićete mi. Molim vas gospodine Paroški, dođite, ovo vam poklanjam, reči su Verice Milošević.

Legat Verice Milošev, portretisani kolaž Lenke Dunđerski, svečano je uručen na čuvanje prvom čoveku naše opštine, Radivoju Paroškom. Ovu priliku on je iskoristio, obrativši se prisutnima i zahvaljujući se na uručenom legatu:

- Posebno sam počastvovan što sam danas u ovakvom društvu naših izuzetnih gostiju, pošto je danas priređeno jedno lepo umetničko, pesničko veče. Srbobran to zaslužuje. Zaslužuje po tome što ima izuzetno svetlu prošlost i junačku tradiciju.

Hoću da vam kažem i da vam se zahvalim za ovo delo zbog toga što ste učinili napor kroz svoj život da napravite ovako lepe portrete u kolažima Lenke Dunđerske, a legat koji mi prihvatamo sa širokim srcem, krasiće prostorije koje će naši građani moći da vide svakog dana. Vi ćete videti i sledeći put kada dođete, proći ćemo zajedno da vidite gde ovi portreti borave. Srbobran je malo mesto i nema toliko prostora gde bi mogao da mnoga umetnička dela koja smo dobijali ranije, držimo, ali će ovo krasiti naše prostorije koje će naši građani svakodnevno moći da vide.

Želim da kažem još nekoliko reči. Srbobran neguje kulturu koja je bila izuzetno bogata, posebno u periodu Dunđerskih, a tu posebno mislim na Lazu Dunđerskog. Period koji je kasnije nastao u stvari je bio period koji je stalno dovodio do toga da Srbobran nekako bude gurnut na neku marginu. Mi pokušavamo, zaista, da kroz razne kulturne sadržaje i ne samo kulturne nego i kroz obeležavanje velikih jubileja koji su vezani za Srbobran, istaknemo naše mesto u javnosti ne kao provinciju koja se nalazi smeštena na 30 km od Novoga Sada, nego Srbobran kao jednu bogatu varoš koja ima bogatu kulturno-istorijsku tradiciju.

Da li uspevamo u tome, ne znam ali je sigurno da se veoma trudimo.

Srbobran je mali i Srbobranu treba pomoć, a ta pomoć može da dođe upravo i od pesnika, književnika, Mi pokušavamo da vratimo taj sjaj koji je nekada bio ovde. Od čuvenog Stevana Vladislava Kaćanskog Barda, koji se sada jednostavno i ne pominje jer je on bio pesnik romantičar, a pesme koje je on govorio i pisao jesu pesme koje su bile za jedno vreme u kome je on živeo. Srbobranci ne smeju da zaborave da je jedan veliki pesnik koji je potekao iz Srbobrana bio učesnik Srpske revolucije, ovde 1848. godine, a on je na neki način zaboravljen.

Kada govorimo o Lenkinom prstenu, ova nagrada ima jedan zaista lep naziv i mislim, koliko sam mogao da pronađem, jedina je nagrada koja je usmerena ka ljubavnoj poeziji. Ostale nagrade o kojima smo govorili govore o pesništvu ali ova samo o ljubavnoj poeziji. Tu je potrebna pomoć pesnika koji se bave tom poezijom da se Lenkin prsten uzdigne na jedan viši nivo, a mi se trudimo da to uradimo. Ipak, Srbobran je jedna mala sredina i mislim da iskače izvan okvira svojih mogućnosti.

Mi pokušavamo preko Lenkinog prstena, kroz tu kulturnu i umetničku manifestaciju da oživimo sećanje na porodicu Dunđerski, a naročito kroz spomen Lenke i Laze Kostića. Mi hoćemo da od Srbobrana napravimo mesto koje će da iskoristi taj potencijal koji je imala porodica Dunđerski, slava Lenke i Laze, i mi pravimo takve projekte. Uskoro će ovde iza nas, na Trgu, biti izgrađena jedna spomen-česma sa bareljefom, posvećena Lenki i Lazi. Sa druge strane pravimo projekat u turističkom smislu koji bi trebalo da pokrene taj deo priče o kojem ste govorili, o Veroni, o priči koja je izmišljena — a ovde nema izmišljene priče, ovu priču samo treba ispričati.

Zaista se zahvaljujem na ovom divnom poklonu koji će Srbobran sigurno čuvati.

Ubrzo nakon govora Paroškog, Hadži Lazin se zahvalio pristunima što su svojim dolaskom podržali ovaj događaj, a Pamela Kiš i Aleksandra Rakić obeležile su kraj večeri drugom deonicom opere “Lenka”.

M.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2019.11.09   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen