Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

SUDBINE U MAGLI


Dom kulture Srbobran organizovaće u četvrtak, 14. novembra, u sali "Pozorištance" sa početkom u 20.00h izvođenje pozorišne predstave "Sudbine u magli", koju zajedno igraju dramska sekcija Srpske gimnazije "Nikola Tesla" u Budimpešti i Srpsko pozorište u Mađarskoj. Pozorišna predstava "Sudbine u magli" rađena je po motivima romana "Voz savesti" Dragomira Dujmova, srpskog pisca iz Mađarske i profesora srpskog jezika i književnosti u Srpskoj gimnaziji.


Iz Budimpešte nam dolaze učenici Srpske gimnazije sa pričom o optantima. Ovo će biti jedinstvena prilika da se sretnemo sa jednom nedovoljno poznatom pričom iz naše bogate istorije, a koja govori o srpskom narodu.

U predstavi igra i jedna devojka iz Srbobrana, učenica Srpske gimnazije u Budimpešti. Na sceni ćemo videti Bojanu Mladenović, koja je pre odlaska na školovanje u Budimpeštu bila članica dramske grupe "Med i žaoka".

Sa ovom predstavom učenici i članovi dramske sekcije Srpske gimnazije gostovali su do sada u Beogradu, Subotici, Briselu...

"Prateći osnovnu ideju romana, pozorišnim scenama je obuhvaćeno vreme od 1914. kada se desio atentat u Sarajevu, do refleksa tog događaja na srpsku enklavu u Mađarskoj. Glavni junak je Živa Radosav. On učestvuje u ovom Velikom ratu, koji je za Srbe iz Mađarske bratoubilački, a koji će doneti raspad Austo-Ugarskog carstva. Nakon rata nastaje nekoliko malih država, čije će razgraničavanje pokrenuti i dobrovoljno iseljenje Srba, u kom će Živa, kao sanjar učestvovati. Radnja se dešava u širokom geografskom prostoru, u Mađarskoj, u Budimpešti, Batanji i drugim srpskim mestima, zatim u Vojvodini, u Futogu, Novom Sadu i mestima koja će naseliti Batanjci, Beogradu i Nišu u Srbiji, sve do Velesa i Štipa u Makedoniji, a nagoveštena je i geografija Severne Amerike u koju Živa odlazi 1926. razočaran rezultatima optacije. O ovim istorijskim događajima se malo pisalo. Popularno ih zovu 'bele mrlje' u istoriji Srba. Učenicima je bio izazov da prenesu ne samo poražavajuće činjenice ovih događaja, nego i snažnu emociju junaka.

Aktuelnost teksta je neporeciva od samog objavljivanja, a to danas potvrđuju milioni izbeglica sa Bliskog istoka, koji iz ratom zahvaćenih područja beže u EU. Ovo više liči na novu veliku seobu naroda kao u davna vremena i tome se ne vidi kraj. Uređeno društvo EU nema rešenje, ne može da zaustavi migracije, niti može da zaustavi besmislene ratove koji uništavaju čitave zemlje i narode. Tema romana i predstave aktuelnija je danas nego kad je roman objavljen, posebno kao delo koje oštro osuđuje rat i seobe naroda koje on izaziva. Na jednom mestu u romanu se jedan od junaka pita da li je lako presaditi biljku (čoveka) u drugi prostor, u predstavi se prepliće i tema o problemima dece iz Srbije, koja dolaze na školovanje u Budimpeštu, da bi sebi otvorila put u neki drugi život, van svoje domovine, njihove teškoće sa učenjem teškog jezika, dobijanjem viza i pasoša. Za mnoge Srbe iz Mađarske roman 'Voz savesti' i predstava 'Sudbine u magli' ne predstavlja samo istorijski tablo. Za neke od učesnika to je i istorijska i porodična priča. A poznavanje istorije veoma je važno zbog čuvanja identiteta", zapisano je o ovoj predstavi.

Režija: Zorica Jurković; scenski pokret: Tibor Ember; scenografija: Izabela Borza; svetlo i ton: Bogdan Sabo; uloge tumače: Filip Ilanković, Jovana Majdandžić, Mila Božić, Ana Marčetić, Vanja Pavlović, Bojana Mladenović, Mitar Mirko Krkeljić, Ana Margušić, Lara Kamasi, Sofija Cvetković, Sofija Trifunović, Jovana Žugić, Marta Jovanović, Nikola Plavšić, Đorđe Vukadinov, Marta Mihajlov, Jovana Zec i Dragana Friese; pevaju: Marija Simić i Lena Ember; u predstavi učestvuju: Viktorija Endredi, Suzana Kosnovski, Branka Ćosić i Mia Čorić. 

Postavio: Administrator dana 2019.11.11

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin