Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

SRBOBRAN IZBACUJE IZ UPOTREBE NAJLON KESE


Plan je da do 01.juna 2020.godine u našoj opštini bude potpuno ukinuto korišćenje plastičnih kesa i da njihovo mesto zauzmu papirne kese i torbe za kupovinu.


Ovo je deo plana koji je usvojen na skupštinskom zassedanju polovinom oktobra meseca. Ova ekološka mera u skladu sa očuvanjem životne sredine planirana je u dve etape, tako da bi korišćenje najlon kesa do Nove godine trebalo da bude smanjeno za 50%.

Određuje se obaveza trgovaca da u maloprodajnim objektima i uslužnim i drugim delatnostima ograniče upotrebu vrlo laganih plastičnih kesa i postepeno smanjuju korišćenje laganih plastičnih kesa.

Pored toga, trgovci su dužni da na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji opštine Srbobran, stave potrošačima na raspolaganje papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu, koje su pogodne za reciklažu, te služe kao zamena za lagane plastične kese.

Konačno, trgovci u maloprodajnim objektima su u obavezi da preduzimaju mere na prevenciji stvaranja otpada od plastičnih kesa u maloprodajnim objektima i uslužnim i drugim delatnostima, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese, i to: papirnom kesom i torbom za višekratnu upotrebu.

Nadzor nad sprovođenjem smanjenja i zamene upotrebe plastičnih kesa vršiće organizaciona jedinica Opštinske uprave Srbobran nadležna za poslove komunalne inspekcije", navodi se u saopštenju.

Podsetićemo od ove godine uvedeno je plaćanje najlon kesa u marketima, ali za sada nemamo podatak koliko je to uticalo na njihovo korišćenje.

Iskustva zemalja koje su uvele potpunu zabranu ili naplatu plastičnih kesa, poput Nemačke, Francuske, Španije, Velike Britanije, Švajcarske ili Kine su, bez izuzetka, pozitivna. Kina je, recimo, upotrebu tankih plastičnih kesa potpuno zabranila još uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, a za one deblje uvela plaćanje, pa je upotreba smanjena za dve trećine. Posle uvođenja naplate, upotreba plastičnih kesa u Nemačkoj je u 2017. godini smanjena za 1,3 milijarde komada. 

Postavio: Administrator dana 2019.11.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen