Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

BILA JEDNOM JEDNA 2019. GODINA


Ušli smo u Novu godinu i potpuno opravdano imamo dosta velika očekivanja od nje, naroćito ako imamo u vidu kakva je bila prethodna. Biće ovo izborna godina, tako da, hteli mi to ili ne, dobrim delom obeležiće je politički događaji. A prethodnu godinu pamtićemo po sledećem...


Na početku godine,  januar su obeležili novogodišnji turnir u malom fudbalu koji je osvojila ekipa Kraljevina Srbija, samostalnom izložbom u Domu kuture predstavio se naš Srbobranac, Đorđe Ćorić, Srbobranci organizovano bili u Beogradu da pozdrave Vladimira Putina, a kuglana nakon deset godina od kako je "stavljen ključ u bravu" predata sportistima na upotrebu.

Simbolično prve kugle u renoviranoj kuglani bacili su pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez i Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran. Na čelo Doma zdravlja došao doktor Vlastimir Kladar, a zauvek nas je napustio u 67 godini, šamiopn u dizanju tegova Dušan Svorcan Đuza.

U februaru, Turinci su krenuli sa promocijama 35. Kobasicijade, i na kraju kobasicu dugu 2.035 metara prodali su za samo nekoliko sati, a kroz Turiju je prošlo nekoliko desetina hiljada gostiju.

Na sve strane harao je grip, opozicija je održala prvi ulični protest pod nazivom 1 od 5 miliona, profesor istorije Milenko Puhača (1962 - 2019) je preminuo u Novom Sadu, a na Dan zaljubljenih Srbobranski most postao je velika oglasna tabla.

Neko je nekom poslao najlepšu poruku na svetu.

Mart mesec počeo je zamenom azbestnih cevi u nadaljskom vodovodu u dve ulice, u ukupnoj dužini od 2 kilometra, nezadovoljni građani okupljeni oko opozicionih stranaka i dalje su organizovali jednom nedeljno protestne šetnje ulicama Srbobrana, a članovi SNS organizovali su okupljanje članova i simpatizera vladajuće stranke da pruže podršku državnom rukovodstvu i Aleksandru Vučiću, predsedniku republike Srbije. U 76.godini života preminuo je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, višedecenijski atletski trener AK Srbobran, zaljubljenik u kraljicu sportova i čovek koji je mnoge naučio prvim atletskim koracima, Pekalić Ištvan, a Srbobran je posetio Vanja Udovičić, ministar za sport i omladinu u Vladi republike Srbije. Posetio je ovom prilikom fudbalski stadion i halu sportova u Srbobranu.

U aprilu dobili smo i prve pobednike turnira u kuglanju, a na inicijativu Saveta Mesne zajednice, a uz podršku lokalne samouprave, uređen je prilaz koji spaja Bečejski put sa ,,Prekim putem” i prilaz koji spaja subotički put sa ,,Prekim putem”. Ukupno 25 kamiona, odnosno 310 kubika struganog asfalta je bilo potrebno kako bi se potpuno stavio u funkciju Preki put koji povezuje dve važne saobraćajnice kroz srbobranski atar. Ovim poslom, uređenjem pristupa, tj otresišta, asfaltni put kroz atar u dužini 4.5 km  i to od bečejskog do feketićkog puta značajno će olakšati prolećne radove našim poljoprivrednicima i pristup njivama, rečeno je tada.

Demonstranti su i dalje šetali, a odbornici SNS ušli u zgradu opštine uz poruku da će tu ostati dok nadležni organi ne počnu da rade svoj posao i obračunaju se sa onima koji žele na vlast da dođu putem nasilja i preko ulice. Deca su otišla na zasluženi prolećni raspust, a na čelo Doma kulture došla je mlada, ali ambiciozna Milica Zarić.

U maju mesecu napustio nas je sportski novinar, dopisnik više redakcija, Renčar Deže, preminuo je u 68.godini života, Srbobran je bio domaćin ženskog juniorskog prvenstva Srbije u košarci, a naše košarkašice bile su četvrte u konkurenciji najboljih u državi. Učenica Gimnazije i ekonomske škole "Svetozar Miletić", Iva Mihajlov, odnela je pobedu i prvo mesto na pokrajinskom takmičenju srednjih škola u besedništvu. a Dom kulture pokrenuo je inicijativu za osnivanje dramske sekcije.

U junu su održana dva humanitarna turnira na Trgu republike i to u nožnom tenisu i stonom fudbalu, u Krivaji kod Mlake, uginula riba u velikoj količini nalazi se na površini vode.

Nikola Stanojević, ulčenik osmog razreda postao je ponos OŠ "Vuk Karadžić". Nikola je na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture u Tršiću osvojio prvu nagradu,kao i na Republičkom takmičenju iz hemije održanom u Novom Sadu. Konstatovano je da naša opština beleži porast nasilja nad starim osobama, ali pokazana i velika humanost. Nizom akcija pružena podrška lečenju dečaku Stevanu Nađu. Predsednik opštine Srbobran potpisao ugovor vredan 163.500.000,00 dinara za finansiranje projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sa direktorom Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine Nedeljkom Kovačevićem. Održan turnir u street basketu 3x3, a direktor Doma zdravlja, dr Vlastimir Kladar obavestio nas je da je Dom zdravlja dobio akreditaciju za narednih sedam godina, odnosno potvrdu kvaliteta rada, apostrofirajući da je na osnovu zbirnih podataka o radu i kvalitetu usluga Domova zdravlja, "dr Đorđe Bastić" u prvom kvartalu 2019.godine,  zauzeo prestižno drugo mesto u Srbiji.

U julu zauvek nas je napustio profesor Radoslav Filipendin, dugogodišnji direktor Gimnazije "Svetozar Miletić" u Srbobranu, oformljen je  ženski rukometni klub, trgovinski lanac Aman preuzeo je objekte Atine plus i najavio dolazak u Srbobran, Na Trgu republike odigran je IV Memorijalni turnir u street fudbalu "MILENKO GENČIĆ", a članovi KUD BARD. su učestvovali na festivalu folklora u Turskoj. Doneli su u Srbobran pehar za osvojeno prvo mesto. Za Ivanjdan kiša donekle pokvarila slavu u Nadalju, a ovako je bilo na Petrovdan u Srbobranu:

Avgust je obeležen pre svega kulturnim sadržajima koje je u okviru kulturnog leta organizovao Dom kulture. Iz službe su se povukli i odselili u samostan časnih sestara u Kanjižu sveštenik rimokaltoličke crkve u Srbobranu, Sarvaš Peter, i časne sestre Marieta i Jacinta.

Novi rimokatolički sveštenik stigao je u Srbobran. Tibor Žunji, rođen je u Temerinu, a pre Srbobrana služio je u Kupusini (kod Sombora). Na takmičenju u Kanjiži, prvo mesto i zlato u polumaratonu osvojila je Aleksandra Vrsajković, a bronzana medalja u trci veterana na 10 km pripala je Dušanu Srdanovom. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Petra Novakovića, gde se susreo sa više poljoprivrednika i rukovodstvom lokalne samouprave, a u ataru je održana jubilarna XX Srbobranska brazda.

Septembar je doveo đake u školske klupe, izabrana je mis 23. Ciganskih vatri, a ukupno 457 učesnika i 1.318 prisutnih bilo je na Prvoj sportskoj olimpijadi za decu koja je održana na sportskim terenima u Novom naselju. Potpuno je završena rekonstrukcija kolovoza u delu ulice Doža Đerđa.

U oktobru proradila ponovo pijaca na Begluku. Rekonstruisana i modernizovana predata građanima na upotrebu.

Zatvoren zbog rekonstrukcije put Srbobran - Vrbas, a Oktobarsku nagradu dobio Jovan Tanurdžić. Održan Jesenji maraton u sportskom ribolovu na desnoj obali Velikog bačkog kanala i tokom prepodneva upecano preko pola tone ribe. Obeležen 19.oktobar, a u pedesetoj godini života preminuo je Jovica Tešić - Jole, predsednik FK Srbobran. Obeleženo je 150 godina od osnivanja prve čitaonice u Srbobranu, a kompanija NIS je Domu zdravlja „Dr Đorđe Bastić“ u Srbobranu poklonila ultrazvučni aparat za pregled beba i trudnica, Naša Aleksandra Vrsajković, osim što je oborila sopstveni rekord, vratila se iz Apatina sa 24. ASICS APATINSKOG DUNAVSKOG POLUMARATONA ovenčana srebrnom medaljom i osvojenim drugim mestom u trci na 21 kilometar. SNS je proslavio 11 odina postojanja u Srbobranu, a otvorena je nova pizzeria, restoran "Korzo".

Novembar je počeo jednim od najvećih dosadašnjih pomora ribe na Velikom bačkom kanalu. Inspekcija utvrdila da je zagađivač fabrika šećera u Crvenki.

Po trinaesti put Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo je nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Među njima je i Jelena Marić iz Srbobrana. Nagradu je dobila kao vlasnica farme koza i mlekare Carpe diem. U galeriji Doma kulture, održan je pomen u čast 150 godina od rođenja Lenke Dunđerski i 110 godina od objavljivanja ljubavne pesme Santa Maria della Salute.

Lenkin prsten ove godine pripao je pesniku Ivanu Negrišorcu za ljubavnu pesmu "Ko je to u nama". 

I to bi bilo sve značajnije u prošloj godini, uključujući događaje iz decembra meseca. Ako smo nešto zaboravili ne zamerite, nije bilo zle namere. Slobodno dodajte... 

Postavio: Administrator dana 2020.01.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin